НОВИНИ

Първи фестивал на православната музика в Троянския манастир

Троянският манастир "Успение Богородично" беше домакин на първия фестивал на православната музика "Общение на живите". Десетки хора от цялата страна се стекоха, за да се насладят на църковните песнопения на хорове от цялата страна и да съпреживеят красотата на музиката.

bnt avatar logo
от Дарина Цветкова
12:21, 29.08.2016
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Мелодичността на православната музика, съчетана с красотата на Троянския манастир, за два дни се превърна в притегателна сила за много миряни и участници във фестивала.

За всеки човек тази музика носи различни послания и всеки я възприема по свой начин. Повечето хора я свързват с вярата и нуждата от нея.

Илиян Тодоров: Мисля, че целият ни народ има нужда от тази вяра, трябва да се върнем към нея. Позагубихме я последните години, последните десетилетия. Аз съм един от хората, който за себе си смята, че вястото ни е към вярата, за да потръгнем така, както искаме и както трябва.

Участници във фестивала определят православната музика, като музика, която освен като музика, най-близка до Бога, и като музика, носеща огромна духовна наслада.

Елияна Захариева: С тази музика ние се чувстваме изключително щастливи, защото тя носи едно изключително духовно удовлетворение. Огромно удовлетворение и радост.
Мая Кръстева: Тя те кара невярвайки - да вярваш. Тя те кара да летиш, кара те да се уединяваш, там израстваш. Когато пея и видя срещу себе си жена или човек, който плаче, получавам най-голямата удовлетворение.
Станка Пейкова: Мога да вляза тук в храма и да стоя с часове и да слушам такава музика.

Да се разкрие богатството на църковното песнопение е основната идея на фестивала. Както и да се създаде мир, спокойствие и радост в душите на гости и изпълнители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шест са новите учебници по история за пети клас
Шест са новите учебници по история за пети клас
Дерайлирали товарни вагони спряха влаковете за Белград
Дерайлирали товарни вагони спряха влаковете за Белград