НОВИНИ

Пчелари дариха кошери на свой колега от Хитрино

Пет месеца след взривовете в село Хитрино пчелари от цялата страна помагат на свой колега да възстанови пчелина си. Идеята за благотворителната кауза идва след като Иван Кънев от Русе вижда снимка, запечатала трагедията на 70-годишния Ремзи Сали. Повече в рубриката ни „Търси доброто“.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Пламенка Тонева
19:55, 15.05.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Още като дете Ремзи наследява кошерите от баща си. Грижи се за 28 пчелни семейства до 10 декември миналата година, когато дерайлиралия товарен влак опустошава Хитрино. Освен пчелите, Ремзи губи и дома си. В този труден момент ръка му подава русенецът Иван Кънев. Въпреки че не го познава, заедно със стотици съмишленици в социалните мрежи решава да възстановят опразненият му пчелин. Казва, че да изпратиш помощ е едно, но да се запознаеш с трагедията очи в очи, съвсем друго.

Иван Кънев - пчеларска група „Медар”
“Намерихме човека в болницата, беше пострадал от взрива, в лицето му имаше доста стъкла. Бай Ремзи е сърцат човек, прекрасен.”

За да го зарадват, пчелари от Русе, Стара Загора, Пловдив, Разград, Дулово и село Острово заделят от своите пчелни семейства и успяват да дарят 70-годишния Ремзи със седем кошера и всичко необходимо за поддържането им.

Иван Кънев - пчеларска група „Медар”
„Това е един спомен, който ще остане спомен в сърцата ни завинаги. Недоверието е силно изразено. Бай Ремзи по същия начин не е вярвал, че това ще се случи и въпреки всичко се беше подготвил. Бяхме до него, беше му хубаво.Благодарен е.”

В края на юни пчеларите обмислят да подарят на Ремзи още пчели, с които да възстановят всичките 28 пчелни семейства, за които се е грижел преди инцидента.

Това не е първата благотворителна инициатива на Иван Кънев и неговите приятели. Още в края на декември миналата година те предоставиха на пострадалите от взрива дрехи и хранителни продукти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха делото за жестоката катастрофа край Лесидрен
Отложиха делото за жестоката катастрофа край Лесидрен
Журналисти влизат в училище
Журналисти влизат в училище