НОВИНИ

Пчелари от Гоце Делчев отново на протест

Пчелари от Гоце Делчев отново излязоха на протест заради повторното пръскане срещу комари. То ще бъде възобновено в четвъртък, а се налага заради открити нови случаи на нодуларен дерматит. Собствениците на кошери обаче са категорични, че заради препарата, който се използва, пчелите им се тровят и измират.

bnt avatar logo
от БНТ
16:51, 19.07.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Николай Костадинов напуснал Германия и се преместил да живее в гоцеделчевското село Борово, за да се занимава с пчеларство. След пръскането срещу комари миналия месец обаче 50% от пчелите му измрели.

Николай Костадинов - пчелар: "В кошер кацаха по 40 пчели в секунда и излитаха. След пръскането, може да се види, почти няма излитаща пчела. Кацат по 1-2 пчели на минута."

Според Николай измирането на пчелите ще повлияе на цялото земеделие в района, защото няма да има кой да опрашва овошките и другите насаждения.

Николай Костадинов - пчелар: "Не съм агроном, но мисля, че над 70% по-малко добиви ще има от всяка една култура, която се засява. В Китай намериха решение на този проблем - опрашването става изкуствено, с хора, от цвят на цвят, с памучета и препарати опрашват. Нали се сещате, че в България това няма кой да го направи."

Николай е категоричен, че ако пчелите му продължат да измират, ще се откаже от земеделието. И други пчелари от Гоцеделчевско се заканват, че ще последват примера му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигат обвинение за опит за убийство на нападателите на младеж в София
Повдигат обвинение за опит за убийство на нападателите на младеж в София
Турски журналист ЕКСКЛУЗИВНО за БНТ: Знаехме, че ще има опит за преврат
Турски журналист ЕКСКЛУЗИВНО за БНТ: Знаехме, че ще има опит за преврат