НОВИНИ

Пчелари от Гоцеделчевско отново на протест

Пчелари от Гоцеделчевско излязоха отново на протест и се опитаха да блокират пътя за Драма, но полицейски служители ги спряха. Собствениците на пчели недоволстват срещу предстоящото повторно пръскане, като превенция срещу разпространението на болестта Нодуларен дерматит в района. Мотивите на пчеларите са, че при предишното пръскане част от пчелите са измрели, тъй като се използват силни химически препарати.

bnt avatar logo
от БНТ
19:20, 18.07.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Според пчеларите при първото пръскане на площите са загинали около 30% от пчелите в района. Притесненията им са, че ако предстоящото третиране на площите се извърши до 10 часа, както са ги уведомили от Агенцията по храните, а не до 8, щетите ще бъдат още по-големи.

„На 83 години съм, ама ме боли. Толкова години съм живял с тях, сега ги няма. Вчера съм плакал. Бе, как може такова нещо?”

"Напръскаха ни един път, защо сега втори път? Вие може насекомите да са устояли на тоя препарат, но пчелата умира.”

„Господата от Агенцията по безопасност на храните, те да се погрижат за тези за умрелите за заразените животни. Или трябваше да ги изгорят, или трябваше да ги заровят на не по-малко от 3 метра дълбочина. Нито едното направиха, нито другото и невсички животни са ваксинирани.”

Пчеларите настояват за среща със специалисти от Агенцията по безопасност на храните. Заканиха се, че ще продължат да протестират и ще спрат хеликоптерите, когато пристигнат в района в четвъртък От Агенцията по храните опровергаха информацията, че използваното за пръскане на площите вещество „Цитрол“ е опасно и забранено за употреба в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вигенин: Метежът в Турция може да бъде шанс Ердоган да се обърне към опозицията
Вигенин: Метежът в Турция може да бъде шанс Ердоган да се обърне към опозицията
Методи Андреев: Ако Ердоган не спре, от преврата ще се роди контрапреврат
Методи Андреев: Ако Ердоган не спре, от преврата ще се роди контрапреврат