НОВИНИ

Пчелари отново на протест срещу употребата на пестициди

Пчелари от страната протестираха срещу използването на пестициди. Според тях, препаратите тровят не само пчелите, но и водата и почвата, и така се нарушава балансът в природата. Протестът беше подкрепен и от неправителствени организации и граждани.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
22:24, 07.04.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

От 2 години Европейската комисия е забранила използването на неоникотиноидните пестициди. И все пак се допуска употребата им чрез т. нар. дерогация, тоест изключение от общото правило. Така у нас миналата година бяха разрешени два пестицида, а тази година - още един. Пчеларите твърдят, че заради опасните препарати смъртността сред пчелите у нас расте, като на места са загинали от 50 до 80 процента от пчелните семейства.

Янчо Янчев - пчелар от района на Ямбол: Загубите за 2016 г. за пчеларите възлизат на десетки милиона лева. Отровата, която пчелите вкарват в кошера трови хората, най-вече децата и възрастните хора.

Пчеларите се подписаха под декларация за забрана на вредните пестициди, която беше подкрепена и от граждани.

Методи Михайлов - пчелар: Храната ще пострада - ще стане скъпа и ще липсва. Имам пред вид не само меда. Пчелите опрашват огромно количество от това, което слагаме на трапезата - плодове, зеленчуци.

Протест на пчелари имаше днес и пред Областната управа в Добрич. Те заявиха, че не са против ползването на препарати в земеделието, но не и този изключително отровен клас.

Добрин Добрев - председател на сдружение „Пчела": Засяга нервната система на пчелите, спира действието на нервните импулси, предизвиква парализа и смърт. Пчелите започват да се гърчат и целият кошер умира.

От Асоциацията на биопроизводителите ще се обърнат към Европейската комисия, за да поискат официална забрана на неоникотиноидните пестициди на европейско ниво.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланикът ни в Стокхолм: Няма информация за пострадали българи при атентата
Посланикът ни в Стокхолм: Няма информация за пострадали българи при атентата
Арестуван мъж в Стокхолм се признал за извършителя на атаката
Арестуван мъж в Стокхолм се признал за извършителя на атаката