НОВИНИ

Пчелари се оплакват от празни кошери заради препарати за растителна защита

До 100% е достигнала смъртността при пчелите на места в Североизточна България през последнатагодина. Според пчелари от региона причина за така наречения „Синдром на празния кошер”в региона е използването на препарати за защита от молец, който атакува полетатас рапица.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Андрей Кючуков
19:40, 08.03.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Използването на някои препарати за защита на рапицата продължава да опразва кошери у нас, недоволстват пчелари от Русенско.

Иван Кънев, Федерация на българските пчелари: „При рапицата, слънчогледа и царевицата се използват неоникотиноидни пестициди, с които се обработват семената за посадъчния материал. С тях се борим вече четвърта година.”

Средната смъртност при пчелите за страната е около 50%, но на места достига и 100. Оказва се, че освен на тях, тези препарати нанасят вреди и на животните, опасни са и за хората, казва Иван Кънев. Те са забранени за употреба на територията на Европейския съюз, но законодателството допуска заобикалянето на забраната с мотива, че съществуващата опасност не може да бъде овладяна чрез други разумни средства. Именно от това се възползват през последните години земеделците.

Иван Кънев, Федерация на българските пчелари: „Тази година вероятно няма да има дерогация, но все още никой не знае. Истината е някъде по средата. Има и общини в област Русе, където рапицата се пръска нощно време и това не пречи на пчелите.”

Пчеларите предлагатизползването на други по-щадящи към пчелите препарати. Те обаче са по-скъпи и затова не са предпочитани от земеделците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп обеща гъвкава митническа политика
Тръмп обеща гъвкава митническа политика
Емирът на Катар е на първо посещение в България
Емирът на Катар е на първо посещение в България