Пчелари от плевенските села Биволаре и Божурица се оплакаха, че пчелите им са натровени и масово измират. Пострадали са над 1000 пчелни семейства.

Плевен

Пчеларите твърдят, че земеделски производители използвали неразрешени за Европейския съюз препарати за третиране на почвата, което миналата година било доказано както с изследвания на пчелите, така и с растителни проби.

Прокуратурата все още работи по случая. Днес пчеларите подадоха сигнал в Областната земеделска дирекция, откъдето ще изпратят комисия за огледи на място.

Стопаните се заканиха, че ако държавата не ги защити и не се вземат мерки, ще блокират главния път от Плевен за София.

Димитър Николов, пчелар от Биволаре: Миналата година беше на 23 април, днес сме 25 - два дена по-късно. По същото време - садене на царевица, масов мор на пчелите, не могат да излязат от кошерите.
Марио Христов, пчелар от Божурица: Има такива доказателства като изследване на пчели, изследване на почва, взети проби от комисия и така нататък. Тия неща съвпадат - отровите и при едното, и при другото.
Пчелите от стотици кошери в Исперихско са измрели

Пчелите от стотици кошери в Исперихско са измрели

Стотици пчелни семейства в Исперихско са унищожени. Масовото измиране на пчелите се дължи на отравяне - това е показал резултатът от изследването в ла...