НОВИНИ

Педиатри настояват за повече пари за детско здравеопазване

Българската педиатрична асоциация настоява да се увеличат парите за детско здравеопазване със 100 милиона лева. Според социологическо проучване на асоциацията, само на месец родителите на деца до 6-годишна възраст харчат между 80 и 100 лева за здравни грижи. Предложението е част от тези средства да бъдат осигурени от държавата.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
20:47, 12.11.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

От Българската педиатрична асоциация искат в новия рамков договор с касата парите за детско здравеопазване да се увеличат.

Проф. Владимир Пилософ - председател на Българската педиатрична асоциация: От 4 милиарда от Националната здравна каса, между 11 и 13% отиват за детско здравеопазване. Това са, да кажем, към 500 милиона лева. 30,08 Това, което се харчи, се изразходва в болниците, в доболничната помощ. Не може държавата да не може да отдели, да кажем, още 100 милиона за децата.

Павлина Иванова от Русе е майка на две деца. Казва, че когато са били в детската градина, не минавало месец без да се разболеят.

Павлина Иванова: Когато вирусните инфекции станат по-сериозни, като отиват на бронхит или някакво друго заболяване, сумите са около 100-150 лева за двамата за всички необходими лекарства от усложненията при вирусите.

Синът на Теодора и Владимир Дандарови е само на 2 месеца. Не е боледувал досега, но се налага да купуват капки и козметика за бебето.

И двете семейства смятат, че държавата трябва да отдели повече пари за здравето на децата, защото те боледуват много по-често и за тях са необходими 4 пъти повече средства за здравни услуги, отколкото за по-големите.

Доц. д-р Свилен Досев - педиатър: Ако се включи всичко - антибиотично лечение, симптоматично, имуностимулиращи, може да надхвърли и повече.

Педиатрите се надяват един ден и в България като в други държави лекарствата, предписани за домашно лечението, да са безплатни или поне частично финансирани от здравната каса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военните министри на ЕС одобриха нови проекти за сигурност и отбрана
Военните министри на ЕС одобриха нови проекти за сигурност и отбрана
Заловиха избягалия арестант от Бургас
Заловиха избягалия арестант от Бургас