Протест на работещите в единствената у нас специализирана детска болница. Те искат по-високи заплати, отпадане на лимитите за прием, и промяна на статута на лечебното заведение. Медиците предупредиха, че през лятото част от отделенията ще бъдат затворени, за да могат да ползват годишния си отпуск. Протестът подкрепиха и родители, чиито деца са спасени в болницата.

Александра е с тежка бъбречна недостатъчност. От бебе се лекува в детската болница.

Красимира Йорданова, майка на Александра: Тя е с наистина тежка диагноза и благодарение на тези хора е здрава и още е с нас.

Работещите в болницата казват, че ниските заплати и недостига на персонал ги принуждават освен за живота на децата, да се борят и за собственото си оцеляване.

д-р Мария Гайдарова - н-к Клиника „Нефрология и хемодиализа“ СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“: Просто е въпрос на време нещата да спрат тотално да работят в този вариант.
Протест на работещите в единствената специализирана болница по детски болести

Протест на работещите в единствената специализирана болница по детски болести

Протест на работещите в единствената у нас специализирана болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София. Педиатри и медицински сестри изляз...

В болницата не достигат 30 медицински сестри. Често се работи извънредно.

Силва Доцева - главна мед. сестра в СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“: С тези заплати няма как да привлечем нови хора.

Педиатрите искат в кратки срокове болницата да получи специален статут.

д-р Адил Кадъм - педиатър, СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“: Няма да зависи финансирането ни от Здравната каса. Когато се осигурят по-високи заплати, ще може да се привлече и нов персонал.
Здравното министерство обеща финансова помощ за детската болница

Здравното министерство обеща финансова помощ за детската болница

Единствената специализирана детска болница у нас може да остане без персонал. Предупреждението е на педиатрите, работещи там. Заради ниските заплати и...

Жени Начева - зам.-министър на здравеопазването: Настоящата специализирана детска болница ще се влее към новата детска болница, когато тя бъде изградена.
д-р Адил Кадъм - педиатър СБАЛДБ „проф. Иван Митев“: Ако не получим такъв статут ще сме принудени да си тръгнем.

Баща на дете, лекувано в болницата, призова премиера и здравния министър:

Моля Ви чуйте тези хора. Не позволявайте утре отново още един от тях да напусне. Нашите деца имат нужда от тези хора.

Заместник-министър Начева увери, че проблем с грижата за малките пациенти няма да има. Препоръча на болницата да изгради спешно звено и да представи анализ на дейността си.

Работещите в детската болница планират още протести.