НОВИНИ

Педиатрите отново подновиха протестите за специален статут на детската болница

Работещите в единствената детска болница у нас отново излязоха на протест. Те блокираха движението по бул. "Иван Гешов" в София и настояха болницата да получи специлен статут, да се повишат цените на клиничните пътеки и да отпаднат лимитите за лечение на деца.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова Альоша Шаламанов
20:06, 10.05.2019
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Лекари, медицински сестри и родители на деца, които се лекуват в педиатрията блокираха булевард Иван Гешов малко след 8 часа сутринта.

Д-р Димитър Русинов, СБАЛДБ "Проф. Иван Митев": Ние не можем да си гледаме работата, да работим нормално, да лекуваме децата във връзка с непрекъснати ограничения. Те пък се отразяват и на финансовото състояние на болницата.
Д-р Адил Кадъм, СБАЛДБ "Проф. Иван Митев": Искаме тази болница, която така или иначе изпълнява дейността на национална педиатрична да бъде призната като такава и нане я да и бъде гласуван бюджет.

Пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков обясни, че промяната на статута ще отнеме много време.

Д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването: Утре правителството да вземе решение да направи специален статут на болницата - моят плачевен опит, в ликвидирането на търговско дружество е че трае между 6 и 20 години.

Специален статут ще получи бъдещата детска болница.Тя ще е готова до 2 години, а педиатрията ще стане част от нея обясни здравният министър.

Д-р Адил Кадъм, СБАЛДБ "Проф. Иван Митев": Нероденият Петко са го чакали колегите 40 години. Ние може и да го дочакаме. Искрено се надяваме. Не вярваме.
;
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Създаването на една комплексна детска болница е една мечта от десетилетия. Тази тяхна мечта я приех като мое задължение, отговорност и кауза. В началото на есента ще започнем същинското строителство.

Ананиев увери, че ограничения за прием в педиатрията няма да има. Той обясни,че с 50-те милиона лева от резерва на здравната каса приоритетно ще бъдат увеличени цените на детските клинични пътеки.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Подобряване лечението на децата от една страна и по-голяма удоволетвореност. Тъй като ще има възможност за увеличение на заплатите на медицинския персонал, който работи в тази болница.

Родители подкрепиха протеста на педиатрите, заради децата си.

Юлияна Димитрова, родител: Вярвам, че поне те заслужават нормално здравеопазване. Заслужават да имат правата, когато дойдат в болница.

Протестът предизвика големи задръствания в сутрешния час с традиционно натоварен трафик. Част от шофьорите подкрепиха педиатрите. А те обявиха, че ако до 10 дни исканията им не бъдат чути ще спрат плановия прием и ще подадат колективни оставки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антикорупционната комисия е публикувала непълна декларацията на Порожанов
Антикорупционната комисия е публикувала непълна декларацията на Порожанов
Мигранти отвлякоха словенец
Мигранти отвлякоха словенец