Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес обяви победа на предсрочните парламентарни избори. Макар да не получава пълно мнозинство, Санчес заяви, че ще се стреми да сформира проевропейско правителство.

С бяла риза с навити ръкави и без вратовръзка - така лидерът на испанските социалисти Педро Санчес приветства привържениците си от балкона на централата на партията в Мадрид.

Испанската социалистическа работническа партия печели най-много места на националните избори, но със своите 123-ма депутати Санчес няма да успее да управлява сам. По думите му, условие за съставянето на нов кабинет е спазването на конституцията и осигуряването на социална справедливост.

Педро Санчес, лидер на социалистите: Защото ни наблюдават и слушат извън Испания, особено в Европа, ще сформираме проевропейско правителство, което да укрепи, а не да отслаби Европа.

Според предварителните почти пълни резултати, консервативната Народна партия печели 66 места в 350-местната камара - това е двойно по-малко в сравнение с предишните избори, когато партията имаше 137 места.

Дясноцентристката формация Гражданите (Сиудаданос) - ще има 57 депутати в новия парламент, а крайнолявата Подемос - 42-ма. Крайната десница също влиза в новия парламент с 24-ма депутати.

Сантяго Абаскал, лидер на партия "Вокс": Това е само началото. Казахме ви, че започваме повторно настъпление и точно това направихме. Ще имаме глас в парламента и искаме ясно да заявим на всички испанци - "Вокс" е тук, за да остане!.

Петима каталунски лидери, които в момента се намират в затвора, също бяха избрани за депутати. Сред тях е бившият вицепрезидент на Каталуния Ориол Жункерас, главен обвиняем на процеса, започнал на 12 февруари, за когото прокуратурата поиска 25 години затвор. Петимата сеператисти са съдени за ролята им в опита за отцепване на областта през 2017 г.

Социалистическата партия побеждава на парламентарните избори в Испания

Социалистическата партия побеждава на парламентарните избори в Испания

Социалистическата партия на премиера Педро Санчес побеждава на предсрочните парламентарни избори в Испания, след обработването на 50% от протоколите,...