НОВИНИ

Педро Санчес обяви победа на предсрочните парламентарни избори в Испания

Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес обяви победа на предсрочните парламентарни избори. Макар да не получава пълно мнозинство, Санчес заяви, че ще се стреми да сформира проевропейско правителство.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:16, 29.04.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света

С бяла риза с навити ръкави и без вратовръзка - така лидерът на испанските социалисти Педро Санчес приветства привържениците си от балкона на централата на партията в Мадрид.

Испанската социалистическа работническа партия печели най-много места на националните избори, но със своите 123-ма депутати Санчес няма да успее да управлява сам. По думите му, условие за съставянето на нов кабинет е спазването на конституцията и осигуряването на социална справедливост.

Педро Санчес, лидер на социалистите: Защото ни наблюдават и слушат извън Испания, особено в Европа, ще сформираме проевропейско правителство, което да укрепи, а не да отслаби Европа.

Според предварителните почти пълни резултати, консервативната Народна партия печели 66 места в 350-местната камара - това е двойно по-малко в сравнение с предишните избори, когато партията имаше 137 места.

Дясноцентристката формация Гражданите (Сиудаданос) - ще има 57 депутати в новия парламент, а крайнолявата Подемос - 42-ма. Крайната десница също влиза в новия парламент с 24-ма депутати.

Сантяго Абаскал, лидер на партия "Вокс": Това е само началото. Казахме ви, че започваме повторно настъпление и точно това направихме. Ще имаме глас в парламента и искаме ясно да заявим на всички испанци - "Вокс" е тук, за да остане!.

Петима каталунски лидери, които в момента се намират в затвора, също бяха избрани за депутати. Сред тях е бившият вицепрезидент на Каталуния Ориол Жункерас, главен обвиняем на процеса, започнал на 12 февруари, за когото прокуратурата поиска 25 години затвор. Петимата сеператисти са съдени за ролята им в опита за отцепване на областта през 2017 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С вяра в чудото: Шествие с иконата на Света Богородица в Бачковския манастир
С вяра в чудото: Шествие с иконата на Света Богородица в Бачковския манастир
Стачка на скандинавските авиолинии анулира стотици полети
Стачка на скандинавските авиолинии анулира стотици полети