Испания има нов премиер. Това е лидерът на социалистите Педро Санчес. Досегашният министър- председател Мариано Рахой беше свален при вот на недоверие в парламента, поискан от Санчес. Дясноцентристката Народна партия на Рахой управляваше от 2011-та, но загуби властта след процес за мащабна корупция. Рахой е първият испански министър -председател, свален с вот на недоврие след края на диктатурата на Франко през 1975 г.

© БТА
Педро Санчес, лидер на Социалистическата партия в Испания, избран за премиер: Днес пишем нова страница от историята на демокрацията в нашата страна. Ще го направим с днешния вот.

Педро Санчес успя да свали от власт консерватора Мариано Рахой с крехкото мнозинство от 180 гласа в 350-местния парламент. Вотът на недоверие беше внесен от социалиста.

Мариано Рахой, отстранен премиер на Испания: За мен беше чест да бъда министър-председател на Испания. За мен е чест да оставя Испания в по-добро състояние от това, в което я заварих.

Санчес спечели с ключовите пет гласа на баските националисти. Вотът беше поискан, след като 29 души, свързани с Народната партия, бяха осъдени преди дни на над 350 години затвор за корупция по аферата "Гюртел".

Сред осъдените са бившият ковчежник на партията, а Рахой беше разпитван като свидетел. От големите партии единствено пазарно ориентираната Сиудаданос го подкрепи.

Сега начело на Испания застава 46-годишен професор по икономика, някога изявен баскетболист. Влиза в редиците на социалистите на 21. Загуби лидерството си през 2016 г., но успя да си го върне година по-късно.

Педро Санчес говори английски и френски, бил е политически съветник на ООН. Подкрепи Рахой в каталунската криза. Сега обеща преговори с Барселона, но не и референдум за независимост.

Санчес разполага с едва 84 депутати. Със сигурност няма да променя вече приетия бюджет и ще му бъде трудно да отмени реформи в здравеопазването и образованието.

Педро Санчес, лидер на испанските социалисти, избран за премиер: Ще посрещна всички предизвикателства пред нашата страна и преди всичко нейната модернизация, нещо, което Социалиститческата партия винаги е правила, когато е била в правителството. Ще се погрижа за належащите нужди на хората, които живеят в несигурни условия и страдат от неравенството.

Санчес е проевропейски ориентиран, както повечето испански партии и затова инвеститорите виждат по-малък политически риск, отколкото в Италия.