НОВИНИ

Пехотата проведе тактическо учение на военния полигон край Сопот

На военен полигон "Анево" край Сопот се проведе тактическо учение на пехотата. В него участва взвод от механизиран батальон на 61-ва Стрямска механизирана бригада. По време на учението бяха проведени и бойни стрелби със 120 мм самоходна минохвъргачка и на смесен противотанков взвод. Показан беше и настъпателен бой на ротите от батальона.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
18:52, 10.07.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Това е четвърто тактическо учение за 61-ва Стрямска механизирана бригада за годината и е част от подготовката за сертифициране на една от батальонните групи от тежък тип на бригадата през месец ноември.

Подготовката на войниците е добра съобщиха командващите, но проблеми създава техниката, която е на повече години от повечето от войниците. Затова изнасянето до мястото за атака не е на нужното ниво призна командирът на ротата, която участва в учението.

капитан Виктор Стефанов, командир на механизирана рота в 61-ва Стрямска бригада: Пропуск бих казал в техническо отношение, защото не знам дали забелязахте, имахме проблем с едната машина по време на изнасяне към рубежа.

Ремонтите на старите машини са трудни, защото части за тях няма. Затова войниците се надяват по-бързо армията да бъде оборудвана с новия тип бойна машина за сухопътните сили, за която вече бяха гласувани средства за закупуване от Народното събрание. Проблем е и недостигът на хора в поделенията.

подполковник Станислав Малешков, командир на първи механизиран батальон: Мога да кажа само едно - по принцип батальонът има 44 офицери по списък. Аз имам само 20, направете сами сметка колко ми е некомплекта на офицерите, за сержантите е по-малък процента.

Добрата подготовка на военнослужещите и опита им в задгранични мисии обаче са в конфликт със средната възраст в поделенията, която е над 35 години и малкото желаещи да се включат в професионалната армия, съобщиха от командването на 61 бригада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще поскъпнат ли горивата след новия закон - говорят търговците на дребно
Ще поскъпнат ли горивата след новия закон - говорят търговците на дребно
БСП за европредседателството - провал или успех постигна България пред Европа
БСП за европредседателството - провал или успех постигна България пред Европа