Пекин определи като "манталитет от Студената война" новата стратегия за национална сигурност на Вашингтон. Документът посочва Китай и Русия като враждебни сили, които са решени да оспорят американското могъщество. Китайската страна призова Белия дом да спре да изкривява фактите и да се стреми към сътрудничество.

© БТА

Русия заяви, че "не може да приеме" определянето й като заплаха за Съединените щати. Според Кремъл новата американска стратегия има "имперски характер". Москва отбеляза изразената готовност за сътрудничество с Русия съобразно американските интереси и заяви, че ще следва реципрочен подход.

Хуа Чунин - говорителка на министерство на външните работи на Китай: Призоваваме САЩ да спрат умишлено да изкривяват стратегическите намерения на Китай и да изоставят старомодните концепции на мисленето от Студената война и играта с нулев резултат. В противен случай ще навредят на другите, както и на себе си.
Дмитрий Песков - говорител на Кремъл: Документът има имперски характер и издава трайно нежелание за отказ от еднополюсния свят, както и за приемане на идеята за многополюсен свят.