Китай изрази съжаление заради жалбата, внесена в Световната търговска организация (СТО) от ЕС. В нея Брюксел обвинява Пекин, че налага "несправедливи" трансфери на технологии на чуждестранни фирма, а комунистическият режим, който вече е обект на острите критики на Вашингтон поради същите причини, енергично отхвърля подобни твърдения, предаде АФП.

ЕС внесе в петък жалба в СТО срещу Китай заради нарушения на авторското право в областта на технологиите. Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом поясни на пресконференция, че жалбата е свързана с китайското законодателство за дейността на чуждестранните дружества. Технологиите са стълб на икономиката, основана на познанието, коментира тя. По нейните думи стотици хиляди европейски работни места зависят от технологиите.

Малмстрьом поясни, че по действащото китайско законодателство европейските дружества, работещи в Китай, са принудени да преотстъпват авторските права за своите изобретения на местни дружества. По нейните думи подобни изисквания са в разрез с правилата на СТО.

ЕК уточни, че китайските закони премахват възможността преотстъпването на правата върху интелектуалната собственост да бъде постигано на основата на търговско договаряне. Китайските закони засягат също преотстъпването на бизнес информация и патенти.

ЕС дава срок от 30 дни за постигането на споразумение с Пекин в СТО, а в противен случай ще заведе дело.

"Китай съжалява за жалбата на ЕС и ще подходи към този въпрос според процедурите на уреждане на спорове", които са в сила в СТО, реагира китайското министерство на търговията в комюнике, разпространено късно снощи.