НОВИНИ

Пекин не изключва използването на военна сила за обединяване на Китай и Тайван

Обединението на Китай с Тайван остава цел за Пекин - това заяви китайският президент Си Дзинпин. Той не изключи използването на военна сила срещу Тайпе за постигането на тази цел. Тайван реагира остро на изказването на китайския лидер. Тайванският президент категорично отхвърли идеята за обединение и призова Китай да зачита демокрацията.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:24, 02.01.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Тайванският въпрос - един от най-болезнените в политиката на съвременен Китай. 36 000 квадратни километра, които до 1949-а година са били част от континентален Китай. След гражданската война, островът започва самостоятелно управление. Признават го около двайсетина държави. Но за Пекин Тайван винаги си остава китайска провинция.

Си Дзинпин, президент на Китай: Мирното обединение е в интерес на хората от двете страни на Тайванския проток.

Китайският лидер Си Дзинпин направи изявлението по време на 40-ата годишнина от "Обръщението към тайванските съотечественици", довело до подобряване на отношенията.

Си Дзинпин, президент на Китай: Китайците не трябва да се бият с китайци. Но не можем да обещаем, че ще се откажем от употребата на сила и си запазваме възможността да предприемем всички необходими мерки.

През последните години Китай няколко пъти изпращаше военни кораби край острова. Но едва ли Пекин ще използва военна сила, смятат анализаторите. Прогнозите са по-скоро за китайски кибер-атаки по време на изборите следващата година в Тайван. На местните избори през ноември миналата година партията на тайванската президентка загуби от близка до Пекин партия.

Цай Инуън, президент на Тайван: Тайван никога няма да приеме принципа "една страна, две системи".

Принцип, който в Китай наричат "консенсуса от 1992-ра" и който Тайван никога не приема. На този принцип Макао и Хонконг бяха върнати на Китай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Аврамова: Дадена е зелена светлина за проекти за над 3,7 млрд лева
Министър Аврамова: Дадена е зелена светлина за проекти за над 3,7 млрд лева
ДРУГИТЕ новини: Нощта на Квадрантидите
ДРУГИТЕ новини: Нощта на Квадрантидите