НОВИНИ

Пекин закрива 2500 фирми заради замърсяването

Пекин ще закрие тази година 2500 малки компании, които вредят на околната среда, за да се опита да се пребори със замърсяването, предаде Ройтерс, цитирайки Синхуа. Китайската агенция се позова на съобщение на общинските власти.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:52, 09.01.2016
Чете се за: 00:27 мин.
По света
Пекин закрива  2500 фирми  заради замърсяването

Замърсяването е чувствителна тема в Китай, където годишно се организират хиляди протести заради опасенията от влошаване на околната среда, особено от фабриките.

От четири района в столицата, която бе засегната от задушаващ смог тази зима, ще бъде изискано да затворят 2500 компании до края на годината. Планира се и закриване на още фирми през следващата година.

Според неназован източник растящият брой малки замърсяващи източници като ресторанти, хотели и гаражи неутрализира ефекта от драстичния спад на големите замърсители и силно енергоемките компании в града.

Миналия месец Пекин обяви втория в историята си "червен код" за замърсяване на въздуха, затвори училища и забрани строителството на открито.

Днес министерството на околната среда предупреди, че другата седмица отново ще има гъст смог в Пекин, провинция Хъбей и съседен Тянцзин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антарктически дневник: Камбаната
Антарктически дневник: Камбаната
Деца играят на плажа в Хайкоу(ГАЛЕРИЯ)
Деца играят на плажа в Хайкоу(ГАЛЕРИЯ)