Позицията на българските академици, че не съществува македонски език, е анахронизъм за ХХ и ХХI в., в който живеем, заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в отговор на журналистически въпрос, във връзка с реакцията на БАН на Хартата на македонския език на Македонската академия на науките и изкуствата, съобщава в."Слободен печат".

© Архив

"Македонският език и македонската нация са факт. Македонският език е лингвистичен факт от десетилетия и това е потвърдено и на международно ниво. Смятам, че е безпредметно да разговаряме за него, което е факт, ноторен факт, известен на всички – не само у нас и у тях, а в цял свят”, каза Пендаровски.

Той обърна внимание, че и Преспанският договор се позовава на Конференцията на ООН от 1979 г., по време на която македонският език е номиниран като един от езиците от южнославянската група и е международно признат.

„Да напомня, че според конституцията на бивша Югославия от 1974 г. тази държава имаше три официални езика. Един от тях беше македонският. Това означава, че когато бивша Югославия беше член на ООН, в личната карта, подобно на всяка държава-членка на ООН още от 1974 г. беше записан и македонският език. Това означава, че въпросът е неоспорим и няма смисъл да си губим времето да се убеждаваме дали нещо съществува или не”, смята държавният глава.

Според него, македонският език съществува, точно както е факт и македонската нация и „никой нормален в нашата страна няма да води дебат по това или да подписва договори с когото и да било”.


Българската академия на науките излезе с позиция, според която официалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език.

Това предизвика реакция от страна на Института за македонска литература в Скопие, който твърди, че позицията на БАН отрича македонската национална идентичност.

Северна Македония ще реагира на тази позиция, беше заявено вчера от министър-председателя Зоран Заев. Властите в Скопие ще разгледат подробно съобщението на БАН, след което ще има реакция и чрез Министерството на външните работи.

Зоран Заев очаква България да признае македонския език

Зоран Заев очаква България да признае македонския език

След острата реакция на БАН срещу така наречената Харта за македонския език, премиерът на Северна Македония Зоран Заев каза, че очаква България да раз...