Северна Македония очаква да стане член на НАТО до края на тази година и се надява да получи дата за началото на преговорите за членство в ЕС през октомври. Това заяви президентът Стево Пендаровски, цитиран от в. „Катимерини“.

Страните членки на НАТО подписаха споразумение през февруари, което позволи на Скопие да стане 30-тият член на водения от САЩ военен алианс, след като беше сключен Договорът от Преспа с Гърция, с което беше сложен край на десетилетния спор за името с Атина. Процесът по ратификацията отнема около година.

Европейската комисия официално препоръча през май Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС.

„Очакваме, че ЕС през октомври ще вземе решение за датата за стартиране на преговорите ни за членство“, заяви Пендаровски на пресконференция по време на посещението му в Словения – първото му задгранично пътуване след избирането му за президент през май.

Пендаровски допълни, че очаква всички страни членки на НАТО през следващите месеци да ратифицират споразумението за членство на Северна Македония. Той изрази надежда, че новата ЕК ще започне работа през септември и датата за започване на преговорите за членство със Скопие няма да бъде отлагана.

Пендаровски се противопостави на всяка промяна на границите в региона, когато беше помолен за коментар за потенциална сделка за размяна на земи между Сърбия и Косово – идея, която се обсъждаше преди няколко месеца.

„Границите трябва да останат там, където са. Всеки друг вариант може да създаде ефекта на доминото, което ще навреди на няколко държави в региона, включително на Северна Македония“, категоричен беше Пендаровски, който добави, че промяна на границите може да доведе дори до въоръжени конфликти.