НОВИНИ

Пенсиите ще бъдат увеличени с 2,6 на сто от 1 юли

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) реши от 1 юли 2016 г. пенсиите, отпуснати до 31 декември 2015 г., да бъдат осъвременени с 2,6 на сто. Това съобщиха от пресцентъра на НОИ. Решението е взето на заседание на Надзорния съвет на НОИ днес.

bnt avatar logo
от БТА
15:03, 16.05.2016
Чете се за: 00:20 мин.
У нас
пенсиите бъдат увеличени сто юли

То е в изпълнение на разпоредбите на чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), според който пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.


Националният осигурителен институт напомня, че за новите размери на пенсиите няма да бъдат изпращани разпореждания на хората. Те ще могат да се информират за тях чрез електронната "Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК" на интернет страницата на института или като заявят безплатното получаване на екземпляр от разпореждането в съответното териториално поделение на НОИ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международен екип от лекари прегледа девет от мечките в парка край Белица
Международен екип от лекари прегледа девет от мечките в парка край Белица
Поли Генова вече в България
Поли Генова вече в България