Пенсионери излязоха на протест пред Министерския съвет с искане за преизчисляване на пенсиите им от догодина в съответствие с осигурителния доход за 2018 г. Те настояват още за отпадане на тавана на пенсиите, защото той пораждал дискриминация. Пенсионерите са писали жалби до редица институции, а днес парламентарната Комисия по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите, разгледа казуса им.

Достоен живот. С тези две думи протестиращите обобщават исканията си. Конкретно настояват минималната пенсия да стане 308 лв. Искат да се изчислява като 55% от мининалната работна заплата. Настояват и таванът на пенсиите да се премахне.

Социалният министър Бисер Петков припомни, че преди година минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е била малко над 160 лв, сега е 207 лв, а от 1 юли ще е 220 лв. И коментира исканията на протестиращите.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Увеличаването на минималния размер в нивото, което се поставя като искане - 55% от минималната работна заплата или 308 лв, е свързано с един дисбаланс в цялата пенсионна система, защото и сега голяма част от пенсиите са минимален размер.

В проекта на бюджета на ДОО за следващата година е предвидено от 1 юли индексиране с 5,7%

Бисер Петков: Таванът на пенсиите остава, но се повишава за всички от 1 юли

Бисер Петков: Таванът на пенсиите остава, но се повишава за всички от 1 юли

Действащата норма в Кодекса за социално осигуряване предвижда таванът на пенсиите да отпадне за пенсиите, отпуснати от 2019 г., а съответно да се пови...

Министърът добави, че планираните разходи за пенсии за догодина са близо 10 млрд. лв, а таванът ще скочи до 1 200 лв. Така за някои ще има увеличение от 290 лв. Обеща,че реалистичните искания ще бъдат изпълнени. Протестиращите обаче не повярваха

Заради протеста, парламентарната комисия по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите реши да разгледа с ден по-рано постъпилите оплаквания за дискриминация заради тавана на пенсиите. Омбудсманът Мая Манолова застана зад тях.

Мая Манолова, омбудсман на България: Ако бюджетът реши, че не може да си позволи пълния размер на пенсиите в крайна сметка да бъде посочен по-справедлив таван от този, който се предлага от 1 200 лв. Например едно от предложенията е размерът да бъде равен на максималния осигурителен доход, което е едно по-справедливо решение.

Председателят на комисията и депутат от БСП Антон Кутев също смята,че решението е в рязко увеличаване на максималния осигурителен доход, който е обвързан с тавана на пенсиите. Според него той трябва да стигне до 5 000 лв. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова не се съгласи с това,но призна, че таванът трябва да е по-висок.

Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси: Ако един пенсионер се е осигурявал на максималния осигурителен доход от 2000 г. досега и има пълния размер на стажа за пенсия, за жена около 1350 лв е пенсията, която би трябвало да получи и за мъж някъде около 1 500 лв. Смятам, че разумното би било таванът на пенсията в този момент да се ориентира към тази сума.

Предстои казусът да бъде разгледан от правната комисия.