Пенсионери от русенския инициативен комитет "Да чуем гласа на възрастните хора" настояват за преизчисление на пенсиите. Причината е, че доходите на голяма част от тях са под линията на бедност у нас. Те са изпратили декларация с искането си до всички отговорни институции.

Русе

Цял живот 77-годишната Румяна Радкова е работила в химическата промишленост. Тя е сред инициаторите за повишаване на минималната пенсия до размера на официалния праг на бедност в България, който в момента е 348 лева, а догодина ще е с 15 лева повече. Възрастната жена не е съгласна с гласуваното вече увеличение на минималната пенсия у нас.

Румяна Радкова, Инициативен комитет "Да чуем гласа на възрастните хора": Има социална харта и там е казано, че трябва да се осигурява достоен живот на възрастните хора. В тази връзка считаме, че това, което държавата може да направи е именно да допусне доплащане до прага на бедността, преизчисляване на пенсиите.

В Русенска област пенсионерите са близо 70 000 души. Според данните на Националния осигурителен институт , повече от половината от тях живеят с доходи, които са под минималния праг на бедност.

Мариана Петрова: По-малко от 300 лв. не са достатъчни за нормален живот в България.
Надежда Шерева: Това е най-мизерната пенсия на света.

Декларацията с искането на преизчисляване на пенсиите е внесена в Народното събрание. Тя е подкрепена с подписите на 200 пенсионери.

От инициативния комитет "Да чуем гласа на възрастните хора" са категорични, че ще си търсят правата докрай, включително и по съдебен път.