НОВИНИ

Пенсиониращите се до 2023 г. сами избират формулата за изчисляване на пенсиите

Депутати от ГЕРБ внесоха в народното събрание законопроект за промяна в Кодекса за социално осигуряване, които ще дадат възможност на пенсиониращите се от началото на тази година до 2023 г. да могат да избират по коя формула да им се изчисляват пенсиите. В обществото се създаде напрежение в резултат на анализ на НОИ, според който около 30% от новите пенсионери ще бъдат ощетени от въведената от началото на тази година променена формула за изчисляване на пенсиите.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
17:46, 27.03.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Четири години от началото на тази ще бъде преходният период, в който новоотпуснатите пенсии ще могат да се изчисляват или на базата на три последователни години преди 1997 г. с най-голяма тежест по отношение на персоналните доходи, или по новата формула - на базата на осигурителния принос на всеки след 2000 г.

Светлана Ангелова - зам. председател на социалната комисия: С промените даваме възможност в шестмесечен срок от приемането на законопроекта, тези лица, които са подали заявление за пенсиониране от 1 януари тази година, да могат да направят еднократен избор дали да им бъде преизчислена отпуснатата пенсия, ако има такава.
;

Светлана Ангелова отхвърли тезата, че преходния период с едновременно действие на старата и новата формула за изчисляване на пенсиите ще предизвика хаос в пенсионната система.

Светлана Ангелова - зам.-председател на социалната комисия: Целта на тези промени е да защитим максимално осигурителните права на българските граждани и те да имат право на избор.
;

В МС темата коментира и социалният министър Бисер Петков.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Никой няма да бъде ощетен от прилагането на новия начин на изчисляване на индивидуалния коефициент, ако се приеме този законопроект, за който говорим.

А този законопроект, според вносителите, ще мине в НС по най-бързия ред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сайтът на НСИ вече работи, извънредно служители ще дежурят събота и неделя
Сайтът на НСИ вече работи, извънредно служители ще дежурят събота и неделя
Британският парламент гласува алтернатива на Брекзит
Британският парламент гласува алтернатива на Брекзит