Депутати от ГЕРБ внесоха в народното събрание законопроект за промяна в Кодекса за социално осигуряване, които ще дадат възможност на пенсиониращите се от началото на тази година до 2023 г. да могат да избират по коя формула да им се изчисляват пенсиите. В обществото се създаде напрежение в резултат на анализ на НОИ, според който около 30% от новите пенсионери ще бъдат ощетени от въведената от началото на тази година променена формула за изчисляване на пенсиите.

Четири години от началото на тази ще бъде преходният период, в който новоотпуснатите пенсии ще могат да се изчисляват или на базата на три последователни години преди 1997 г. с най-голяма тежест по отношение на персоналните доходи, или по новата формула - на базата на осигурителния принос на всеки след 2000 г.

Светлана Ангелова - зам. председател на социалната комисия: С промените даваме възможност в шестмесечен срок от приемането на законопроекта, тези лица, които са подали заявление за пенсиониране от 1 януари тази година, да могат да направят еднократен избор дали да им бъде преизчислена отпуснатата пенсия, ако има такава.
Нинова прогнозира сериозни проблеми за тези, които се пенсионират през 2019 г.

Нинова прогнозира сериозни проблеми за тези, които се пенсионират през 2019 г.

Омбудсманът Мая Манолова предупреди, че ако формулата за пенсиите не бъде променена, ще сезира Конституционния съд. Според Манолова хората трябва да м...

Светлана Ангелова отхвърли тезата, че преходния период с едновременно действие на старата и новата формула за изчисляване на пенсиите ще предизвика хаос в пенсионната система.

Светлана Ангелова - зам.-председател на социалната комисия: Целта на тези промени е да защитим максимално осигурителните права на българските граждани и те да имат право на избор.
Социалният министър отново увери, че никой пенсионер няма да бъде ощетен

Социалният министър отново увери, че никой пенсионер няма да бъде ощетен

В кулоарите на парламента социалният министър Бисер Петков увери още веднъж всички бъдещи пенсионери, че никой от тях няма да бъде ощетен от новата фо...

В МС темата коментира и социалният министър Бисер Петков.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Никой няма да бъде ощетен от прилагането на новия начин на изчисляване на индивидуалния коефициент, ако се приеме този законопроект, за който говорим.

А този законопроект, според вносителите, ще мине в НС по най-бързия ред.