Съединените щати са изпратили изтребители да патрулират над сирийския град Хасака, докато силите на Асад са нанасяли удари по позиции на кюрдите. Операцията била извършена в четвъртък, но беше потвърдена преди часове от Пентагона.

Американските изтребители достигнали Хасака, точно когато сирийските бойни самолети се оттегляли. Целта на Пентагона била само да се "отцепи небето над града". Американците се опитали да установят връзка със сирийските пилоти. Но неуспешно.

Говорителят на Пентагона капитан Джеф Дейвис съобщи, че Съединените щати са предупредили сирийските проправителствени части, че ще защитават коалиционните сили в Хасака, ако те бъдат заплашени. Същото предупреждение е било изпратено и на руснаците.

Мишена на сирийските проправителствени части са кюрдските милиции в Хасака. Но Вашингтон твърди, че кюрдите са главната ударна сила в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия.

Кюрдите контролират големи райони в провинцията.

Две трети от града са под контрола на техните милиции, а една трета - се контролира от режима на Асад.

Досега кюрдските милиции и проправителствените части избягваха големи конфронтации. Но преди няколко дни сирийските сили започнаха да нанасят и въздушни удари по позиции на кюрдите. Операцията предизвика нова бежанска вълна.

По време на въздушните удари в Хасака е имало и американските инструктори. Предполага се, че са около 300. Те са изпратени през последните месеци, за да обучават кюрдите.