НОВИНИ

Пентагонът публикуваха видео от операцията по ликвидиране на лидера на ИДИЛ

Американските военни публикуваха първи видеокадри от операцията по ликвидиране на лидера на Ислямска държава в северна Сирия. Абу Бакр ал Багдади се самоврзиви в тунел край атакувания комплекс, който след акцията е бил разрушен до състояние на "паркинг с големи дупки", по определение на американското командване.

bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 31.10.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Американските командоси нападат комплекса на Ал Багдади. Те са посрещнати от бунтовници, които след обстрел от въздуха побегнали към укритието на мишената. Впоследствие американският екип подхожда към целта. Там били ликвидирани мъж и четири жени, опасани с експлозиви, които не се подчинили на командата на арабски да се предадат. Жертвите от въздушния обстрел не се уточняват. Военните не потвърдиха, че Ал Багдади е "хленчел и пищял" преди смъртта си, както твърди президентът Тръмп.

Ген. Кенет Макензи - Централно командване на САЩ: Той се вмъкна в дупка заедно с две малки деца и се взриви, а хората му останаха на повърхността. На база на тези действия, можете да предположите за какъв човек става дума. Това видях, не мога да кажа друго за последните му мигове.

Ал Багдади е бил разпознат чрез ДНК-тест, проби за сравнение са били налични след задържането на ислямиста в иракски затвор през 2004 година. Направено е всичко възможно за избягване на цивилни жертви.

Ген. Кенет Макензи - Централно командване на САЩ: Искам отново да подчертая, че 11 деца са били защитени от атакуващия екип, задържани със сила са и двама мъже.

След края на операцията дронове с прецизно насочвани боеприпаси са взривили комплекса, за да не се превърне в място за поклонение. Ал Багдади е погребан в морето 24 часа след смъртта му в съответствие със законите за въоръжени конфликти, посочи генерал Макензи. Той каза, че американските военни са подготвени за опит за отмъщение на Ислямска държава.

Малинойската овчарка, която пострада леко при операцията, вече е добре. Кучето се казва Конан и другата седмица ще бъде прието в Белия дом, обяви президентът Тръмп. Той е единственият държавен лидер в най-новата американска история без лаещ любимец в Белия дом, посочва Франс прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Достатъчно ли са парите за здраве - коментират Аркади Шарков и Андрей Кехайов
Достатъчно ли са парите за здраве - коментират Аркади Шарков и Андрей Кехайов
Все още не e ясна причината за смъртта на 9-годишното момче от Кардам
Все още не e ясна причината за смъртта на 9-годишното момче от Кардам