От понеделник Перник влиза във воден режим. Днес беше одобрен трети окончателен вариант за спиране на водата. Кметът Станислав Владимиров съобщи, че перничани ще имат вода от 5 до 10 ч сутринта и вечер от 17 до 22 ч. Това предложение беше подкрепено от ВиК Перник и от областната управа. Перничани заявиха, че готвят протест.

Перник

Режимът е съобразен с разхода от 1 млн. кубически метра вода месечно, обясни кметът на града. Така Перник и околните села ще издържат 5 месеца с наличната вода от язовир Студена, дори и да няма валежи.

Станислав Владимиров, кмет на Перник: Това е удобният режим за перничани, за учрежденията. Не съм сигурен, че той е удобен за ВиК дружеството. От тях ще се изисква по-голяма ангажираност, повече аварийни екипи.

Кметът обвини водното дружество, че е подценило ситуацията, пропуснало е ценно време, в което е могло с по-леки мерки да избегне тежката катастрофа.

Перничани също търсят виновника за пресъхналия язовир и заплашиха с протест. В града се говори, че водата е била изпусната умишлено, за да може да се ремонтира язовирната стена.

От няколко години, дори и в момента текат ремонтни работи под вода. От ВИК Перник категорично отричат това да е причината. Бившият управител на водното дружество в града инж. Камен Каменов, който застана пред камерата ни, също отрече ремонта да е причина за ниското ниво на водата в язовира. Отрече и друго твърдение - че водата от язовир Студена отива предимно за ВЕЦ Перник за производство на ток, но не и за питейни нужди.

Инж. Камен Каменов, бивш управител на ВиК Перник: Това не е вярно.Това са само слухове. Водата след използването й във ВЕЦ Перник отива в пречиствателната станция и оттам в града, при потребителите.

Според регионалния министър Петя Аврамова малкото валежи са довели до критичното ниво на водата в язовир Студена.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие: Язовир Студена е проектиран и изпълнен като едногодишен язовир. Т.е. основният му приток е от снеготопене. Имахме суха година и това създаде проблема със снабдяването с питейна вода в Перник.

Петя Аврамова съобщи, че в момента се търсят варианти за отклоняване на водохващания, които не са собственост и не са в територията на ВиК- Перник към язовир Студена.

В понеделник се очакват резултатите от взетите днес проби от яз. Долна Диканя дали водата му става за питейни нужди. Ако е годна, започват проектански и строителни дейности, така че да захранва язовир Студена.

Станислав Владимиров: Очаквам няколко варианта за воден режим в Перник

Станислав Владимиров: Очаквам няколко варианта за воден режим в Перник

В Перник настъпи безпрецедентна водна криза. Гражданите са изправени пред воден режим и заради пресушаването на яз. Студена, и заради многото аварии....