НОВИНИ

Как в училищата в Перник се справят с режима на водата?

Перник вече е под воден режим заради пресъхващия язовир "Студена". Хората ще разполагат с вода по 10 часа на ден - сутрин между 5 и 10 часа и вечер от 17 до 22 часа. Запасиха ли се жителите и как се справят с извънредната ситуация? Вижте повече в прякото включване на Паулина Найденова

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
12:06, 18.11.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Основно училище "Св. Иван Рилски" се намира в центъра на града. Тук вода все още има за разлика от кварталите, които се намират в по-горната част, където хората казват, че от вчера няма вода. Над 60 000 души ще бъдат засегнати от водния режим.

Управителят на кухнята, която захранва повечето училища в Перник и околните села успокои родителите и децата на територията на Пернишка община, че ще продължат работа. "Подсигурена е резервна вода, подсигурени са препарати за дезинфекция на ръце и на всякакви повърхности, така че проблеми няма да има", каза управителят.

Бойко Свиленов, директор на ОУ "Св. Иван Рилски": Към момента сме създали всички необходими условия. Във всеки санитарен възел имаме по 2 бидона с по 200 литра - единият с чиста вода, другият с готов разтвор, защото имаме намерение да усилим дезинфекционната дейност. Във всеки санитарен възел имаме и малък бидон с канела, от който децата ще си мият ръцете. В тази ситуация сме помолили родителите да осигуряват вода за пиене на децата от вкъщи.

Кметът на Перник по-рано в ефира на БНТ каза, че ще има постоянен контрол на това колко вода се харчи и колко се спестява, а също така каза, че самият той ще сезира прокуратурата, за да се разбере кой е виновен за стигането до режима в Перник.

Станислав Владимиров, кмет на Перник: Липсата на достатъчно информация от ВиК-дружеството доведе до това ние да гадаем и да се разпространяват различни слухове на територията на общината. Но днес аз ще сезирам прокуратурата за причините, довели до тази тежка криза, пред която са изправени перничани.

Кметът на Перник каза, че предстои съд, ако ВиК-дружеството не спазва предварително решения режим. Работи се и по това да се създаде алтернатива за града - това може да стане от язовир "Долна Диканя", като все още се очакват пробите дали водата е годна за пиене.

Гражданите в Перник подготвят протест в сряда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хероин за над 3 млн. лева откриха в български микробус на Дунав мост
Хероин за над 3 млн. лева откриха в български микробус на "Дунав мост"
Асоциация на прокурорите: Възразяваме срещу компроматната кампания срещу Гешев
Асоциация на прокурорите: Възразяваме срещу компроматната кампания срещу Гешев