НОВИНИ

При минус 23 градуса Перник остана без парно и топла вода

При минус 23 градуса Перник остана без парно и топла вода. Топлоподаването в града ще бъде възстановено утре сутрин, но няма да бъде с пълен капацитет. Причина за проблемите било замръзване на въглищата на ТЕЦ-Перник, обясни днес следобед зам.-министърът на енергетиката Николай Николов. По думите му, утре сутрин ще започне подаване на свежи въглища директно от мината, които да заменят замръзналите.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:17, 08.01.2017 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Според нашите зрители парно няма от вчера, според "Топлофикация" Преник от днес.

На въпрос на "По света и у нас" дали и как ще бъдат компенсирани абонатите на пернишката "Топлофикация" обясни, че към този момент подобен въпрос не е бил обсъждан.

Любомир Спасов, изпълнителен директор на "Топлофикация" - Перник: Въглищата, които са на нашия склад и горим са замръзнали. И имаме сериозен проблем с подаването им към котела. Доста често зимно време при подобни температури се е случвало.
БНТ: Няма ли решение на този проблем?
Любомир Спасов, изпълнителен директор на "Топлофикация" - Перник: ТЕЦ-а ни е на открит склад, няма как да съхраним няколко десетки хиляди тона въглища на място където не вали сняг и дъжд или да им е студено.
БНТ: Вашите клиенти ще бъдат ли компенсирани за тази ситуация, знаете в момента са доста ниски температурите, има грипна епидемия?
Любомир Спасов, изпълнителен директор на "Топлофикация" - Перник: Към този момент не сме обсъждали подобно нещо, но след като нормализираме нещата, може би ще помислим и в тази посока.

Шефът на топлофикация Перник обясни още, че не очаква ситуацията да се повтори от сряда, защото вече са взети мерки.

Вяра Церковска, кмет на град Перник: Провела съм многобройни разговори с представители на ТЕЦ-а и с Министерството на енергетиката оказа се, че има авария в ТЕЦ-а а отделно и самите въглища замръзват, а имам и проблем с тях.

Винаги е имало аварии, но те не са се случвали в такава криза. При тези изключително ниски температури дори за Перник.

Според бившия директор на топлофикация Перник и настоящ общински съветник обаче има и трети проблем - малките количества въглища.

Иво Савов, председател на общински съвет, бивш директор на "Топлофикация Перник": Въглища има колкото, ако гори за два три дена и предвид малките количества, те замръзват.

От Министерството на енергетиката увериха, че следят обстановката, осигурили са достатъчно количества газ като алтернативно гориво на топлофикация и има достатъчно електроенергия, за да няма претоварване на мрежата.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров спечели титлата в Бризбейн
Григор Димитров спечели титлата в Бризбейн
9-и януари ще бъде неучебен в цялата страна
9-и януари ще бъде неучебен в цялата страна