Истински звезден спектакъл представи миналата нощ небето над Рожен в Родопите. Няколко десетки метеора на час преброиха любителите астрономи от Смолян, които са на специализирана лагер-школа в Националната астрономическа обсерватория.

Смолян

Към наблюдението на нощното небе се присъединиха и туристи, дошли специално за пика на Персеидите.

Мощният метеорен поток идва от посоката на съзвездието Персей, оттам е и името му - Персеиди. Появява се от хилядолетия по едно и също време в средата на август.

Венци Димитров, астроном в НАО „Рожен”: Това са малки камъчета, остатъци от комета, която е минала по пътя на орбитата на Земята и всяка година, когато Земята минава по този път, тези камъчета започват да се изсипват върху Земята, върху нейната повърхност. Всъщност голяма част от тях изгарят в атмосферата.

Частиците от опашката на кометата Суифт-Тътъл са толкова малки, че дори някоя от тях да успее да падне
на Земята, тя не представлява опасност, казват още астрономите. При досега си със земната атмосфера обаче те изгарят с красиви отблясъци, а за нас остава усещането, че виждаме падащи звезди.

Славена Медова: [Видях] доста, доста повече всъщност от миналата и с доста по-дълга опашка.

Пикът на Персеидите беше след полунощ, но ярката луна попречи на наблюденията. Затова любителите на
астрономията оправиха поглед през телескопа и към близки и далечни звезди.

Венци Димитров, астроном: На Юпитер се виждат четирите най-големи спътника, което е доста интересно на
хората, също така им е интересно да видят и някои звездни купове... Това, което аз съветвам хората, които идват тук при нас на нощни посещения е докато един гледа през телескопа, останалите да не си губят времето, а да гледат нагоре, защото във всеки един момент могат да видят падаща звезда.

Метеорният поток Персеиди ще е активен до 15 август. И при ясно време и късмет все още може да се насладите на звездопад.

Метеоритният дъжд Персеиди ще се наблюдава в събота и неделя

Метеоритният дъжд Персеиди ще се наблюдава в събота и неделя

Наблюдателите на нощното небе ще могат да се насладят на падащи звезди в събота и неделя, когато Земята ще премине през метеоритния дъжд Персеиди, пре...