НОВИНИ

Перспективи за златодобив в община Минерални бани

"Досегашните геоложки проучвания, които вече преминават на етап дълбочинни сондажи, сочат наличието на големи залежи от богати на злато руди на територията на общината и съответно перспективи за бъдещ златодобив". Това съобщи за БТА кметът на източнородопската община Минерални бани Мюмюн Искендер, след като е бил информиран за резултатите от повърхностните проби от проучвателни дружества.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:56, 16.08.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас
перспективи златодобив община минерални бани

Сега три компании извършват дейности в три обособени парцела на административно-териториалната единица по силата на концесионни договори за проучване с Министерството на икономиката, уточни кметът.

Теренни проби са показали и наличието на благороден метал в чист вид в реките Улу дере, Узун дере и Спахиевска. След изтичане на сроковете на концесиите за проучване през 2018 година, може да се мисли за концесии за добив на руда със съдържание на злато и в участъци освен сегашната действаща мина под връх "Аида", която се експлоатира от "Горубсо Кърджали", смята Искендер.

Концесионер вече е дарил 60 000 лева за здравен участък в общинския център Минерални бани, има обещания за още безвъзмездни до половин милион лева за инфраструктурни проекти в общината до края на тази година. Данни за добив на най-ценния метал в района още от времето на траките бяха документирани наскоро и при археологически разкопки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На зелено училище край Варна
На "зелено" училище край Варна
Фен на Star Wars си направи собствен спийдър
Фен на "Star Wars" си направи собствен спийдър