На конгреса в Лисабон Партията на европейските социалисти официално излъчи Франс Тимерманс за свой общ кандидат за председател на Европейската комисия. В отговор на въпрос на БНТ, Тимерманс заяви, че България е готова за Шенген и ще работи членството на страната ни да се случи възможно по-бързо.

С преизбран лидер и общ кандидат за шеф на комисията, европейското ляво семейство тръгва към вота догодина.

Франс Тимерманс. Вторият човек в комисията Юнкер. Страстен проевропеец, владеещ сложния баланс на отношенията и интересите в Брюксел. Защитник на върховенството на закона. И популярен политик от страна, която блокира членството ни в Шенген - Холандия.

БНТ: Какво ще бъде най-голямото предизвикателство за европейските социалисти в предстоящите избори - популизмът, крайнодесните партии?

Франс Тимерманс - общ кандидат на ПЕС за председател на ЕК: Да дадем надежда на европейците, да покажем, че може да съществува Европейски съюз, който е честен и справедлив към всички, не само към онези, които вече са успели, но и към тези, които се борят. Това е най-голямото предизвикателство.

БНТ: Какво мислите за шансовете на България за членство в Шенген?

Франс Тимерманс - общ кандидат на ПЕС за председател на ЕК: Мисля, че това е и позиция на Еврокомисията - България е готова за присъединяване на морското и въздушно пространство към Шенген. Крайно време е, България свърши чудесна работа, членството не трябва да се обвързва с нищо друго. Не приемам такава връзка.

Тимерманс заяви, че ще пледира безспирно членството да се случи възможно по-бързо.

Бойко Борисов поздрави Сергей Станишев за избирането му за председател на ПЕС

Бойко Борисов поздрави Сергей Станишев за избирането му за председател на ПЕС

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави Сергей Станишев за избирането му за председател на Партията на европейските социалисти. Това съобщиха от...

Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев отново посочи, че България трябва да бъде приета по всички граници.

Сергей Станишев - президент на ПЕС: Не само по въздух и море, сухопътната, защото тя е най-важна за хората. повечето българи пътуват с автобуси, микробуси. Това е много важно и за българския бизнес, за цената на стоките, които внасяме и изнасяме, касае и потребителите.

Заради Брекзит, европейските социалисти се очаква да загубят 20 места в следващия Европарламент. Проучванията им отреждат второто място след ЕНП. За да опитат да сформират мнозинство, от ПЕС ще се стремят към коалиции и създаване на алианс на прогресивни проевропейските сили.