НОВИНИ

Пешеходните пътеки - сигурни или опасни?

Нов случай на блъснато на пешеходна пътека дете, този път в София. Инцидентът е станал около 8 часа тази сутрин. 12-годишното момче е откарано в "Пирогов" с наранявания на таза и гръбнака. Опасни ли са "зебрите" в столицата и каква е причината за зачестилите пътни произшествия? За щастие инцидентът, който се случи днес, се размина без жертви, но само преди два дни момче на 16 години беше убито на пешеходна пътека на пътя Бургас-Созопол. Екипът ни днес провери дали "зебрите" в София отговарят на изискванията и кои са опасните участъци в града.

БНТ2-София
от БНТ2-София Паулина Найденова
20:35, 22.11.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Според изискванията зебрите трябва да са оцветени само с бяла боя.

Цветните пешеходни пътеки, като тази на булевард "Васил Левски", не са сред разрешените, защото объркват шофьорите.

От Общината обясняват, че повече няма да се правят такива в столицата. Тези, които вече съществуват обаче, не могат да бъдат изтрити и боята трябва да падне сама.

Евгени Крусев - заместник-кмет на София по транспорта: Постоянно инвестираме в нови пешеходни пътеки, в съвременното на типовете маркировка, пътни знаци, осветление, където е необходимо.

А живеещите в "Кръстова вада" настояват за поставянето на още една пътека на булевард "Черни връх", дори да е цветна.

Проверки за неправилно поставяне на зебрите има в цялата страна.

Комисар Бойко Рановски - началник на "Пътна полиция": Трябва да обърнем внимание на кметовете на общините, където има изградени такива пешеходни пътеки, които са на неподходящи места. Или трябва да се прецени някакво допълнително сигнализиране на тези пешеходни пътеки, за да може както пешеходците, така и водачите да ги възприемат.

Близо 600 души са загинали при пътнотранспортни произшествия в страната от началото на годината. Само за този месец жертвите на пътя са 45, отчитат от МВР. Най-честата причина за катастрофите са нарушения на шофьорите като превишената скорост и навлизане в насрещното движение. Малък е броят на инцидентите, причинени заради лоша пътна инфраструктура.

Комисар Бойко Рановски - началник на "Пътна полиция": С колегите от АПИ, предприехме мерки на някои участъци от пътната инфраструктура да се направят допълнителни предпазни заграждения. Такъв е примерът при Казичене на Околовръстния път на София. Има камера за контрол на скоростта. Такъв е пътят от София към Божурище, където на 4-лентов път ставаха много инциденти.

До дни ще бъде готов проектът за светофар при Александров мост в "Княжево", обещават от Общината.

На фона на поредицата от инциденти през последните дни, днес в София бяха връчени годишните награди на Асоциация "Пътна безопасност". Отличията са за подобряване безопасността на пътната инфраструктура. Сред наградените е началникът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски заради намалелите случаи на загинали при катастрофи. До края на октомври тази година те са 520 души. Което означава, че са с 50% по-малко спрямо миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Край на порочната практика фирми със задължения да се прехвърлят на клошари
​Край на порочната практика фирми със задължения да се прехвърлят на клошари
Журналистката Ваксберг за присъдата на Младич: По-добре късно, отколкото никога
Журналистката Ваксберг за присъдата на Младич: По-добре късно, отколкото никога