НОВИНИ

"Песните на Левски" - нов филм в ефира на БНТ

БНТ издири 14 от любимите песни, които Апостола е пял и ги превърна във филм "Песните на Левски". Колегата Даниел Спасов е един от авторите на филма, Милен Иванов изпълнява част от песните. Това са хайдушки, исторически, революционни и възрожденски песни, както и църковни песнопения, като част от тях са запазени в неговия бележник. Те ще прозвучат в ефира на обществената медия с нови записи и аранжимент, специално създадени за филма.

bnt avatar logo
от БНТ
19:41, 17.07.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Някои изследователи приемат, че Левски е автор на песента "Все за тебе мисля, мамо". Сред тези песни и мелодии са „На прощаване" (счита се, че именно Левски е един от първите изпълнители на известното Ботево стихотворение). „Яничари ходят, мамо" и „Снощи е Янка от Балкан слязла" - в своята събирателска и изследователска работа акад. Николай Кауфман среща народни певци и певици, които буквално възкликват за тези две песни, че са били любими на Васил Левски.

Апостолът на свободата обичал не само да пее, но е имал и дарба да съчинява текстове за песни, а други редактирал по свой начин и подготвял в удобен вид за песен. „Отдавна ли си, момне ле, калугерица", „Слънцето трепти захожда", „Провикна се мома башнакиня" и „Не пей, славею" - последната песен на Апостола, според преданието. Това свидетелство не е доказано.

Захари Стоянов твърди, че Левски не говорел добре турски, но не е невъзможно да е знаел някои песни, тъй като по време на Възраждането много от популярните мелодии се появяват в различни варианти на Балканите.

Сценарист на черно-белия филм "Песните на Левски" е Димитър Стоянович, режисьор - Димитър Шарков, а главен продуцент - Роберт Ковачев. Кадрите в него са дело на оператора Николай Илиев.

Снимките са направени в Драгалевския и Кремиковския манастир, както и сред красивата природа на Искърското дефиле. Всички изпълнители зрителите ще видят в автентични старинни костюми, предоставени от фонда БНТ.

Пътеводител през времето е актьорът Борис Луканов, който разказва историята на всяка една от представените във филма песни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЧК настоява да се удължи работното време на спасителите по Черноморието
БЧК настоява да се удължи работното време на спасителите по Черноморието
Разкриват заплатите в Би Би Си
Разкриват заплатите в Би Би Си