От БСП не коментираха по същество прогнозните резултати от вота. Те обявиха, че провеждат паралелно преброяване и когато то приключи, ще направят своя анализ на гласуването. Очаква се днес да има заседание на Изпълнителното бюро на партията, на което ръководството ще прецени как да реагира. Според президента на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев една от причините за резултата на БСП се дължи на вътрешнопартийните противоречия около подреждането на листата.

В изборната нощ от БСП много пестеливо коментираха предварителните резултати от вота. Пред медиите единствено председателят на Националния предизборен щаб Георги Свиленски направи кратко изявление. Заяви, че е притеснен от ниската избирателна активност.

Георги Свиленски - председател на Националния предизборен щаб на "БСП за България": Това ни притеснява, тъй като очаквахме българските граждани да бъдат активни в днешния ден. Искам да благодаря на всички български граждани, които днес упражниха правото си на глас. Искам да поздравя всички български граждани, които не се подведоха и не се поддадоха гласът им да бъде купен, които не се уплашиха от това, че ще бъдат изгонени от работа, които не се уплашиха, че техните деца и внуци ще бъдат освободени от работа и дадоха своя глас за БСП.
© БГНЕС

Президентът на ПЕС Сергей Станишев, който е пети в листата за еродепутати на "БСП за България", призна от Брюксел, че резултатът е разочароващ. Призова социалистите да не се отчайват. Посочи, че БСП вероятно ще спечели 5 места в Европарламента, което е с човек повече от досега. Според Станишев трябва да се видят причините защо след като БСП известно време водеше по време на кампанията, се стигна до този резултат. Той е на мнение, че вътрешните разправии около подреждането на листата е една от причините избирателите да не видят в БСП алтернатива на ГЕРБ.

Сергей Станишев - президент на Партията на европейските социалисти: И този дефект не беше истински коригиран по време на кампанията. Вместо да имаме единна кампания на листата, имаше паралелни кампании на всички кандидати, което трудно може да привлече периферия. Вместо да се борим за разширяване на влиянието, делихме твърдите избиратели на БСП. И това е слабост, която трябва да бъде отчетена.

Станишев посочи още, че по време на кампанията много от хората са го питали защо БСП не е в парламента. Подчерта, че голяма част от левите избиратели смятат, че политическите битки трябва да се водят в Народното събрание.