Пестициди за растителна защита най-вероятно са причината за измирането на тонове риба по поречието на Марица край Пазарджик. Първоначалните резултати са показали превишение до два пъти над нормите за тези вещества, съобщиха от Басейнова дирекция в Пловдив. В края на седмицата трябва да са готови и анализите на повторните проби. Вече е възстановено нормалното състояние на водите в реките Марица и Пишманка. Няма опасност и за качеството на питейната вода за пловдивчани.

Авариралото пречиствателно съоръжение на фирмата „Екоинвест" е изпуснало частици пластмаса във водите на реките Марица и Пишманка. Оказва се, че преди да бъдат преработени полиетиленовите опаковки са съдържали разпространени в селското стопанство пестициди.

Марин Маринов, Басейнова дирекция - Пловдив: Опаковките, които са открити в „Екоинвест", правят връзка с тези пестициди. Полепвайки дори няколко парченца в хрилете на рибата, ако те носят замърсяване, отравянето става много по-бързо. Най-тежкото замърсяване на река Марица.

След като приключи следствието за замърсяването на Марица от Басейнова дирекция, може да глобят фирмата „Екоинвест" с още десетки хиляди лева по закона за екологичните щети.

Замърсяването е спряно в района на Цалапица и разливът не може да продължи надолу, увериха от областната управа.

Дани Каназирева, областен управител на Пловдив: За всеки случай остава предупреждението за ограничение на улова на риба по поречието на река Марица и водопоя на животни.

Проверките на агенцията по храните до момента не се установили по тържищата и борсите в региона да се продава от мъртвата риба в Марица.