Пет домашни кучета от породата "Кане корсо" нахапаха до смърт 39-годишен мъж в гориста местност край с. Владо Тричков. Задържан е собственикът на животните. Инцидентът е станал вчера, а тялото на мъртвия Димитър е намерено от жена. На собственика на кучетата е повдигнато обвинение.

На този етап няма доказателства, които да сочат за криминално престъпление или за това, че някой е нахъсал кучета умишлено да нападнат и убият 39-годишния мъж. Доказателствата сочат, че е станал инцидент.

Всяко едно от кучетата тежи около 60, 60 и няколко килограма.

Задържан е собственикът на кучетата, ​нахапали смъртоносно 39-годишен мъж

Задържан е собственикът на кучетата, ​нахапали смъртоносно 39-годишен мъж

Пет домашни кучета от породата "кане корсо" нахапаха до смърт 39-годишен мъж в гориста местност край с. Владо Тричков. Задържан е собственикът на живо...

Вчера сутринта 39-годишният мъж отишъл да купи лимонада и кафе на болната си майка, за която се грижи.

Младият мъж е нападнат от кучетата, когато се прибирал обратно към дома си. Животните са го влачили 30-тина метра в дере, където мъжът е намерен от случайно минаваща жена чак в късния следобед. Разследващите установяват кучетата-убийци по следите от лапи, които са оставили. Собственикът им е открит в дома си в София.

ст. комисар Николай Спасов - директор на ОДМВР-София: Когато полицаите са отишли да го потърсят и да видят къде се намират кучетата, собственикът не е бил на адреса. След това колегите от ОДМВР-София и колегите от Своге са го установили, намерили са го и са го завели на адреса. Изцяло е съдействал на органите на МВР..

Задържаният е Йордан Карагьозов. Той е купил къща във Владо Тричков на 50 метра от мястото на инцидента преди две години. В нея отглеждал кучетата си порода "Кане Корсо". Съседите му разказват, че животните били агресивни.

Аспарух - съсед: Изядоха едно голямо куче. Седем кучета бяха и го изядоха. И сега човека. - Подавали ли сте жалби? - 3 пъти. Не смеем да минем пеша от тук. - А собственикът как се държи, когато му кажете нещо? - Псува ни, "вадя пистолета и ви стрелям".

На този етап разследващите нямат данни кучетата да са били провокирани да нападнат 39 годишния мъж.

Наталия Николова - окръжен прокурор на София: На този етап данните не са за предумишлено убийство, а че не е положил достатъчно грижи. Тялото на 39-годишния мъж е намерено на поляна, извън двора, в който са били отглеждани кучетата .

Карагьозов ще остане в ареста за 72 часа, а прокуратурата ще прецени дали да иска постоянното му задържане.

Защо няма резултат от оплакванията на хората, би трябвало да отговори община Своге. От прокуратурата казаха, че заради жалба на хората, е имало образувана преписка в районното полицейско управление. Полицията е направила предупредителен протокол. Изпратена е преписката в районната прокуратура в Своге, откъде са дали предписания на общината, която е отговорна по контрола на отглеждането на домашни любимци, да изпълни своите задължения, но нищо не се е случило.

Прокуратурата ще проверява защо общината не си е свършила работата и е допуснала бездействие, довело до загуба на човешки живот.