Лидерите на петте държави с излаз на Каспийско море подписаха в Казахстан конвенция за правния статут на ключовия басейн, богат на въглеводороди. Въпросът оставаше висящ след разпадането на Съветския съюз, когато на картата на света се появиха нови четири самостоятелни държави. Споразумението изключва военно присъствие на страни извън Каспийския регион.

Нито море, нито езеро - така практически е дефиниран специалният статут на най-големия безоточен воден басейн в света. И двете понятия се регулират от международното право. Документът беше подписан от лидерите на Русия, Иран, Казахстан, Азербейджан и Туркменистан.

Конвенцията позволява определяне на границите в район с прогнозни запаси от 50 милиарда барела петрол и над 8 трилиона кубически метра природен газ. Споразумението предвижда полагане на подводни тръбопроводи и кабели, определяне на национални квоти за риболов, но изключва военно присъствие на некаспийски страни.

Владимир Путин - президент на Русия: Конвенцията дава на петте държави изключителни и суверенни права върху Каспийско море, за отговорно усвояване и използване на неговите недра и други ресурси. Надеждно гарантира решаването на всички актуални въпроси на принципа на консенсуса и общите интереси. Осигурява мирен статут на Каспийско море и отсъствие в него на въоръжени сили на нерегионални държави.

Каспийско море принадлежи единствено на Каспийските държави, заяви и иранският лидер. Иран сега получава най-малък дял и подчерта, че определянето на точните разделителни линии ще бъде плод на допълнителни договорки.

Хасан Рохани- президент на Иран: Частите от морето за всяка страна ще бъдат определени в бъдеще. Говоря за морското дъно и подводните участъци. Конвенцията е добра основа да продължим работа за окончателно уреждане.

Срещата на върха в Актау е петата по рода си от 2002-а. Сега бяха подписани и документи за сътрудничество в търговско-икономическата сфера, сигурността и борбата с тероризма.

© БТА