НОВИНИ

Пет ефекта от уроците по народни танци

Тенденцията от последните години за все по-голям интерес към фолклора и народните танци не се променя. Кои са хората , които се хващат на хорото и какъв е ефекта от народните танци?

bnt avatar logo
от Андреа Драганова
10:57, 21.02.2016
29618
Чете се за: 01:12 мин.
Още

В последните години определено се наблюдава възраждане на интереса към фолклора. Хора от всякакви възрасти, с всякакви професии, интереси и социално положение се записват на народни танци.

Александрия Стоянова ръководител на ансамбъл "Здравец":
"Ние учим малките деца от 3,4,5 годишни до възрастните, тоест техните родители, всички учим на български народни танци. Всички идват със своята цел, един да се разтовари, другият да се види с приятели, третият да научи нещо. Но във всички случаи, всички идват за удоволствие".

Какви са причините малки и големи да се хващат на хорото?

На първо място това ни позволява да изхвърлим стреса, който през деня сме събирали. Освен това съхраняваме фолклорните си традиции, срещаме се с различни хора и формираме нови приятелства, удовлетворени сме от новите постижения, а и влизаме в добра форма. Така ефектите стават пет.

1. Освобождаване от стреса
2. Съхраняване на фолклорните традиции
3. Среща с различни хора
4. Лични постижения
5. Постигане на добра форма

Александрия Стоянова ръководител на ансамбъл "Здравец":
"Аз виждам родителите, които са били цял ден на работа как влизат на репетиция. Те влизат изморени, буквално не на себе си и излизат с едни зачервени бузи, с усмивка, грейнали, изпотени, тоест и физически са се натоварили, духовно са се заредили, а и изхвърлили са всичко лошо от себе си, защото самите наши танци зареждат с положителна енергия".

Всички, които имат желание, но нямат смелост да започнат, трябва да знаят следното.

Нели Ценкова, танцьорка:
За мен това е закодирано в нас, в нашето ДНК, носим го. В мига, в който усвоиш малка част от стъпчиците и се хванеш за ръка за непознат човек, целият настръхваш, през тебе минава ток. За мене фолклорът е спасението за нашия народ.
Александрия Стоянова ръководител на ансамбъл "Здравец":
"Много пъти правим купони, събирания, банкетчета да си хапнем, всички искат да танцуват, никой не идва просто да седне на стола в ресторанта. Това за мене е показателно, че ще оцелеем независимо колко ни е труден животът".
Нели Ценкова танцьорка:
Няма народ, който да има в един такт няколко стъпки, да има такова огромно разнообразие.

Тръпката определено е силна, а удоволствието - огромно..

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 50 загинали и над 100 ранени при двоен атентат в Хомс
Около 50 загинали и над 100 ранени при двоен атентат в Хомс
Интерактивно пътуване в България
Интерактивно пътуване в България