НОВИНИ

Пет години от началото на сирийския конфликт

Днес се навършват пет години от официалното начало на конфликта в Сирия, в който до момента бяха убити над четвърт милион души, а милиони други бяха принудени да напуснат домовете си. Продължават и непреките мирни преговори за решаване на конфликта в Женева.

пет години началото сирийския конфликт
bnt avatar logo
от БНТ
06:31, 15.03.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

По заповед на президента Путин Русия започва изтеглянето на контингента си от Сирия.

Сирийското президентство опроверга появилите се след обявяването на това решение твърдения, че има различия между двете страни и посочи, че стъпката е била координирана и е била обмисляна от известно време. Сирийското военно командване пък увери, че ще продължи да се бие с "Ислямска държава" и другите терористични групировки.

Путин е информирал в телефонен разговор американския си колега Барак Обама за изтеглянето на руските войски от Сирия. По време на разговора двамата са се съгласили, че руско-американската инициатива в подкрепа на Резолюция 2268 на Съвета за сигурност на ООН е позволила рязко да бъдат ограничени мащабите на кръвопролитието на сирийска земя, но целите на тази намеса вече са изпълнени и усилията трябва да се съсредоточат върху намирането на политически изход от кризата и опазване на мира.


;

Реакциите за момента са положителни - според опозиционния Висш комитет по преговорите, изтеглянето на руските войски е "положителен импулс" за тежките разговори, защото намаля напрежението между великите сили.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер обаче прогнозира, че сирийският президент Башар Асад, чиято съдба все още е спорен въпрос, ще бъде поставен под натиск да преговаря за мирен преход.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Македония е открила листчета с маршрут у проникналите имигранти
Македония е открила листчета с маршрут у проникналите имигранти
ЕК представи антикризисни мерки за фермерите
ЕК представи антикризисни мерки за фермерите