НОВИНИ

Пет години след потопа в харманлийското село Бисер

5 години след голямото наводнение в харманлийското село Бисер виновни няма. Тогава бедствието отне живота на 10 души и събори десетки къщи. Разследването за трагедията бе спряно, а делото е прекратено. Сега хората от Бисер сами ще съдят държавата за нанесените щети. На 6 февруари 2012 г. приливна вълна връхлетя селото, загинаха 10-ма души.

bnt avatar logo
от ​Мария Ламбова
08:00, 05.02.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

На 6-ти февруари 2012 г. в 8:10 ч. 3-метрова приливна вълна заля харманлийското село Бисер. Водата прииждаше от скъсана стена на язовир Иваново. Загинаха 10 души. Съборени бяха 55 къщи, а още 100 - повредени.

Добрина Василева: То не се забравя, то си беше страшилище. Водата си идва с такава бързина, просто нямаш време да мислиш . Стоиш и чакаш всеки момент да посрещнеш смъртта. Най-лошото. Това не знам дали ще може някой да го забрави.

В някогашният си дом ни кани Славей Стоянов. 5 години по-късно от къщата са останали само 2 стени и ограда, а там където някога е била сградата е израснало голямо дърво. Следите и от бедствието, и от дома на Славей още личат.

Славей Стоянов: Това ми беше кухнята тука. Ето го то си личи, до тука кухня. Ето го тука баня и тоалетна, оттатък -хол и тука стая, и тука стая. И на горния етаж същите стаи ги имаше. Вие виждате, ей къде масите - гледай всичко стои. Легла, аз не съм вдигал нищо, защото аз не съм вдигал нищо. Това беше пълно с вода. Тя водата идва от тука, идва от тука.

Преди 5 години водата не унищожава напълно дома на Славей. Наводнението подронва основите и сградата е съборена по-късно, защото е обявена за опасна. Въпреки че в селото се построиха 34 нови къщи, 21 семейства все още са без дом. Измежду тях е и Славей, който сега живее при майка си. Надеждата на хората, останали без къщи след бедствието, е да съдят държавата, а колективният иск вече е внесен в съда.

Славей Стоянов: Обиден съм много, ние останахме нещастни и отритнати. Сега ще водим дела срещу държавата, ако стане нещо - добре. Ако не в Старсбург ли ще е, къде ще е. Другаде ще водим дело, няма да го оставим така.

До сега 4 прокуратури не успяха да намерят виновни за наводнението в село Бисер и разследването е спряно, заради липсващите показания на 3-ма свидетели.

Валентин Найденов - кмет на с. Бисер: Не знаем кои са те. Никой от селото не знае, нито аз като кмет знам. Нека да кажат кои са, да видим, да помогнем и ние. Искат хората да знаят кой е виновен.

На 11 януари делото е изпратено във Върховната касационна прокуратура и предстои тя да се произнесе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънското правителство отменя скандалното постановление
Румънското правителство отменя скандалното постановление
Турската полиция е заловила над 400 мигранти на път за Гърция
Турската полиция е заловила над 400 мигранти на път за Гърция