НОВИНИ

Пет концерта от програмата на „Мартенски музикални дни“ по БНТ2

През май БНТ2 ще излъчи пет концерта от 57-то издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ - Русе 2017.

пет концерта програмата мартенски музикални дни бнт2
bnt avatar logo
от БНТ
14:27, 27.04.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

На 1 май от 22:35 часа зрителите ще могат да гледат изпълнения на Софийската филхармония под диригентството на Лио Куокман. Той е първият асистент-диригент на Филаделфийския оркестър от китайски произход, високо ценен от музикалните критици, които открояват неговия„изумителен диригентски талант”, „прекрасно чувство за контрол, елегантност и увереност”. Концертната програма включва творби на С. Прокофиев и Ал.Скрябин. Солист е именитият цигулар Светлин Русев.

За първи път в България на сцената на „Мартенски музикални дни“ изнесоха концерт саксофонният квартет „Сигнум“ и най-актуалния акордеонист в света – латвиеца Мартинас Левицкис, с когото изпълниха „Годишните времена“ на Вивалди и „Четирите годишни времена на Буенос Айрес“ на А.Пиацола. Зрителите на БНТ2 ще могат да видят музикалния спектакъл на 8 май от 22:40 часа.

На 15 май ще бъде излъчен концерта на цигуларя Светлин Русев и пианиста Евгени Божанов, заедно с оркестъра на Софийската филхармония. Програмата включва произведения на Волфганг Амадеус Моцарт.

Изпълнения на световноизвестното клавирно дуо Аглика Генова – Любен Димитров, съвместно с именития виолист Юрий Башмет и ансамбъл „Московски солисти“, зрителите на БНТ2 ще имат възможност да гледат на 22 май.

Последният концерт от програмата на 57-то издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, който БНТ 2 ще излъчи на 29 май, е на Фестивалния оркестър под диригентството на маестро Емил Табаков и хор „Проф. Васил Арнаудов“ със солисти Дарина Линкова и Галя Симеонова.

Фестивалът „Мартенски музикални дни“ е основан през 1961 година и е една от най-авторитетните концертни сцени. Концепцията на фестивала го развива като платформа за стимулиране на млади и талантливи музиканти от цял свят. Програмата за 2017 представи силна селекция на артисти и състави от 14 държави и включи над 40 събития, премиери, образователни проекти, майсторски класове и изложби. БНТ е традиционен медиен партньор на Музикалния фестивал „Мартенски музикални дни“ – Русе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина бившият министър на културата Емма Москова
Почина бившият министър на културата Емма Москова
Мнозинството от членовете на ВСС отказа проверка по казуса ЦУМ-гейт
Мнозинството от членовете на ВСС отказа проверка по казуса "ЦУМ-гейт"