НОВИНИ

​Пет милиона туристи са посетили България за първите 7 месеца на годината

Пет милиона туристи са посетили България за първите седем месеца на годината, увеличението е над 7%. Приходите за първата половина от годината са с 13 на сто повече в сравнение с миналата, обобщиха от туристическото министерство. От черноморските курорти вече обобщават и резултатите от активния летен сезон. Проблемите бяха общи за цялото крайбрежие - чистотата, концесиите, шума и кадрите. Еднакви ли са резултатите на север и на юг и какво предстои след активния сезон?

bnt avatar logo
от С. Ганчева, М. Салабашева
08:15, 24.09.2017
Чете се за: 02:34 мин.
У нас
Варна отчита по-голям ръст 

От черноморските курорти отчитат добър сезон, като подчертават, че той все още не е свършил. По южното крайбрежие ръстът спрямо миналата година е от 2.78 процента от май до август. „Макар и скромно, увеличението е факт", отбелязват от Регионалната туристическа камара.

На север отчетеният ръст е по-голям. Атанас Карагеоргиев, хотелиер в „Светите Константин и Елена" прогнозира до 7 процента ръст, а в градските хотели при записванията дори за септември има увеличение спрямо миналата година от 15 на сто, отчита Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Проблемът с кадрите остава един от най-сериозните, признават и двамата.

Атанас Карагеоргиев, хотелиер: "Там, където успяхме да решим въпроса, го решихме с помощта на студенти от Украйна. Няма алтернатива. Категорично, няма алтернатива. Нашите деца заминават, те са на Терминал 2."
Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите: "Все още не сме слезли до дъното, тепърва предстоят най-тежките ни моменти с персонала. Засега, специално с градските хотели по-добре се справяме, нямаме кой знае какъв проблем."

Във Варна и курортите картината е пъстра - записванията по интернет водят все повече екзотични гости от Южна Корея, Япония, Индия. Увеличение има при англичани, руснаци, гърци, чехи, поляци, македонци. Всеки гост е оставил средно 48 евро на вечер в града и 86 евро - в Златни пясъци, което от бранша преценяват като сравнително добра цена.

Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите: "Можем да кажем, че лято 2017 не приключва. Повтарям - не приключва."
Атанас Карагеоргиев, хотелиер: „Създали сме рехабилитационен център, който работи и лятото, но с по-малък капацитет, сега ще се стараем зимните месеци повече хора да обслужим."
Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите: „Октомври месец за Варна специално със записвания имаме ръст над 10 процента спрямо миналата година."

Подобрената инфраструктура и навлизането на нискотарифните авиокомпании постепенно приближават Варна към целта да стане град за туризъм през четирите сезона, казват още от бранша.

В момента в града се застъпват последните екскурзионни туристи и първите бизнес и конферентни гости. За разработването на възможностите браншът организира на 27 септември Черноморски туристически форум, а от 29 ноември кани на най-голямото туристическо изложение „Турекспо - дестинация Варна", където различните фирми в сектора ще могат да се договарят директно за следващия сезон.

;

40, 576 туристи повече са посетили Южното Черноморие спрямо предходния летен сезон. В противовес на очакванията за грандиозни приходи, реализацията е повече от скромна, а и традиционно големите пазари отбелязаха спад, коментират от Туристическата Камара в Бургас.

Иван Иванов - председател на Регионалната туристическа камара в Бургас: "Една Русия, която за сезон 2017 - та година е изпратила 285 хиляди, а през 2016 - та е изпратила 320 хиляди чуждестранни свои граждани. И това е един спад от 17.8%."

Минимално увеличение в броя на туристите това лято отчитат и от частния сектор.

Георги Мицов - управител на хотел: "Ръстът, който отчитаме - понеже си говорим помежду си - е от порядъка на 1 до 2, 2.5%, но ако ние не работим здраво, не преразгледаме собствената си политика по отношение на външните ни контрагенти, ако не направим така - в България действително ние, хотелиерите и държавата, да инвестираме в реклама, в подготовка на кадри - ще си останем на опашката. Всичко останало е приказки на пазара, аз поне съм реалист и от 35 години правя само туризъм".

Инвестиция в оборотните пазари, ред и спокойствие в курортите, подготвени кадри, които владеят чужди езици и облекчаване на визовата политика: това са основните пунктове, върху които трябва да се съсредоточи родния туризъм, споделят хотелиери.

Георги Мицов - управител на хотел: "Има нови пазари, където нашите нови клиенти и контрагенти са затруднени - говоря за старите пазари като Русия, за нови пазари като Китай, Ирак, Иран. Това са дестинации, в които има вече сериозна средна класа. Също и Индия - ние тази година превъртаме доста групи от Индия - изключително сериозни контрагенти. Има вече средна класа, има вече достатъчно пари, тези хора имат необходимостта да опознаят света, само че когато ние налагаме затруднения във визовата политика и получаването на визи, това отблъсква нашия потребител и той отива в Гърция, или Турция".

Това, че една от най-оборотните нискотарифни авиокомпании отваря 10 постоянни дестинации от Бургас градове до Западна Европа, дава надежда за по-добри показатели в туризма догодина. Въпреки това, трябва сериозно да поработим, за да достигнем показателите, които имаше Балкантурист, коментират от бранша.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима пострадаха при нападение с киселина в Лондон
Шестима пострадаха при нападение с киселина в Лондон
Демонстрации на сила и заплахи между САЩ и Корея
Демонстрации на сила и заплахи между САЩ и Корея