Изтече срокът за подаване на заявления за стратегически инвеститори за АЕЦ "Белене". До този момент официално само една компания е потвърдила своето участие в проекта - руската "Росатом".

До този момент от Министерството на енергетиката не са дали информация колко са подадените заявки. Със сигурност се знае, че освен "Росатом", която е доставчик на двата реактора за "Белене", заявки са подали и Корейската хирдроядрена корпорация, Китайската ядрена корпорация Си Ен Ен Си и регистрираното в Козлодуй дружество "ИПК и УП". Отделно оферти за доставка на оборудване има от американската "Дженерал Електрик" и френската "ФранАтом". Крайният срок за избор на инвеститор е 22 май 2020 година.

По плана на Министерството на енергетиката стратегически инвеститор за обекта трябва да бъде избран до 22 май 2020 г.Проектът за изграждане на втора атомна централа край Белене започва преди близо 40 години. До 1988 г. е построен цял квартал за работниците на бъдещата централа и един ядрен блок е завършен 80%.

Официално проектът е замразен за първи път от правителството на Димитър Попов през 1991 г. През следващата година по време на кабинета на Филип Димитров първият готов руски реактор е доставен и остава на склад.

Правителството на Симеон Сакскобурготски подновява проекта през 2003 г. Конкурсът е спечелен от руската "Атомстройекспорт", дъщерно дружество на държавната "Росатом". Подписано е предварително споразумение на стойност 3,9 млрд. евро от правителството на Сергей Станишев. През 2008 г. Станишев прави нова първа копка на бъдещата централа.

Тогава за стратегически инвеститор е избрана германската RWE, която трябва да участва с дял от 49% в проекта. Поръчани са два нови реактора.

През 2009 г. следва обрат- RWE, както и структуриращата банка BNP Paribas се отказват от "Белене" с мотив, че няма окончателно сключен договор. Проектът отново е замразен.

Русия завежда първи иск срещу България за 58 млн. лева. До този момент са подписани общо 14 споразумения по проекта.

През 2012 г. е спряно изграждането на Белене окончателно с решение на Народното събрание. Русия увеличава иска си на 1 млрд. евро.

Международния арбитраж в Женева осъжда България да плати 620 млн. евро на Русия за двата реактора. България плаща реакторите, а година по-късно ги получава.

На 22 май 2019 г. в Официалния вестник на Европейския съюз е публикувана нова обява за избор на стратегически инвеститор за Белене. Срокът изтича днес.

За тези 40 години, сметката показва, че проектът е струвал 6,5 млрд. лева на българския данъкоплатец. За първия вариант на проекта от 1980 до 1991 г. са изхарчени около 3,4 млрд. лева. Вторият опит за изграждането на Белене е струвал 1,8 млрд. лева и още близо 1,3 млрд. за последното оборудване.