НОВИНИ

Пет от неохраняемите плажове във Варненско вече имат спасители

На 5 от неохраняемите плажове във Варненска област вече има назначени спасители. На Фичоза и на Камчия има по два поста, тъй като плажната ивица е голяма. Общо неохраняемите ивици в областта са 36, към тях няма интерес нито от концесионери, нито от наематели, затова Областната управа осигури спасители на най-посещаваните от тях, съобщи днес областният управител Стоян Пасев.

bnt avatar logo
от Светлана Ганчева
17:45, 25.07.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Плажовете останаха неохраняеми, защото исканата цена за тях беше висока и нерентабилна за кандидатите. Дори след свалянето на цените стопани бяха намерени само за четири от ивиците - двете части на Кабакум, Аспарухово и част от Офицерския плаж. Така се стигна до днешното назначаване на спасители от Областната управа, каза областният на Варна Стоян Пасев. Старата методология е била основната пречка да се намерят стопани на повече плажове, а на места кандидати няма заради изключително лошата инфраструктура, както е на Паша дере, например.

Всъщност областните управители на Варда, Добрич и Бургас получиха от туристическото министерство 700 хиляди лева за осигуряване на спасители, но на практика могат да усвоят не повече от 70 хиляди - за по-големи суми е необходима обществена поръчка, която ще трае до края на сезона, поясни областния управител на Варна. Според него промените в методологията, приети за следващия сезон, ще подобрят ситуацията за следващото лято.

Липсата на концесионер означава, че освен спасители, няма и почистване. За петте плажни ивици е разпоредено ръчно чистене, тъй като за машинно няма средства. Кметовете на Аврен, Долни чифлик и бяла също са помолени да помогнат, но едва ли ще имат възможност. В Аврен, например, това лято не успяха да отдадат на концесия нито един от плажовете си. Промяна там се очаква също през следващото лято.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Нов живот за излязъл от употреба танкер
​Нов живот за излязъл от употреба танкер
Русенци не спазват забраната за къпане в Дунав
Русенци не спазват забраната за къпане в Дунав