Пет пъти над допустимите норми за замърсяване с фини прахови частици бяха измерени днес по обяд в София. Кметът Йорданка Фандъкова призова днес столичани да оставят личните си автомобили и да използват градския транспорт. Очаква се утре столичната община да пусне зелен билет на цена от 1 лв. за всички видове обществен превоз в столицата, а днес буферните паркинги на метростанциите бяха безплатни.

Към 12 часа стойностите на замърсяване в столицата бяха най-високи.

Христо Христов, Национален институт по метеорология и хидрология: Моментната стойност е пет пъти над допустимата, която е за 24 часа. През последните два дни най-високо съдържане на фини прахови частици е отчетено в Хиподрума и Надежда.
През последните два дни най-високо съдържане на фини прахови частици е отчетено в Хиподрума и Надежда
През последните два дни най-високо съдържане на фини прахови частици е отчетено в Хиподрума и Надежда © БНТ
Агенцията по околната среда: Мръсният въздух в София е пет пъти над нормата

Агенцията по околната среда: Мръсният въздух в София е пет пъти над нормата

Над два пъти превишаване на нормите на фини прахови частици във въздуха над София. Опасно мръсен въздух и в други градове - за трети пореден ден. Кмет...

Най-големите замърсители на въздуха през зимата са автомобилите без катализатори и отоплението с течни горива, въглища и горенето на стари гуми и отпадъци.

Йоана Христова, зам.-кмет по екология, СО: Мерките са свързани основно с извънредни проверки на автосервизи и на пунктове за вторични суровини, за да може да се провери с какво те се отопляват и разбира се призиви към гражданите.

Само за последните 2 седмици са извършени 140 проверки на домакинства в западните квартали на София, които са предимно на твърдо гориво. Днес на ред бяха бившите виетнамски общежития.

Заради мръсния въздух: ​Внезапна проверка в бившите виетнамски общежития в София

Заради мръсния въздух: ​Внезапна проверка в бившите виетнамски общежития в София

Внезапна проверка в бившите виетнамски общежития в столичния район "Красна поляна", където живеят близо 270 ромски семейства. Кметът на района, заедно...

От днес КАТ ще спират за проверки автомобили без катализатори.

Заради смога кметът на София призова чрез фейсбук хората да оставят колите си и да пътуват с градския транспорт.Затова и буферните паркинги на метростанциите днес бяха безплатни.


Синоптиците обясниха, че температурната инверсия, която не позволява на мръсния въздух да се разсее в атмосферата ще приключи до дни.

Христо Христов, Национален институт по метеорология и хидрология: В сряда, когато ще се усили западния и северозападния вятър ще се възстанови нормалната стратификация на атмосферата и мъглите ще се вдигнат.

Заради мъглите жълт код е обявен за утре в 10 области на страната в Западна и Северна България.