Неизвестни въоръжени нападатели, за които се предполага, че са джихадисти, убиха четирима цивилни и един малийски военен в популярен сред западните граждани луксозен курорт близо до столицата на Мали - Бамако, предаде Франс прес.

© БТА

Дипломат номер на ЕС Федерика Могерини съобщи днес, че сред убитите има португалски гражданин и малийка, които са работили за ЕС в Мали, предаде Франс прес. Португалецът е бил част от мисията на ЕС за обучение на малийски военни, а малийската гражданка е работила в делегацията на ЕС в Мали, поясни Могерини. Сред жертвите има и хора с китайска и габонска националност. Един французин и един швед, които се водеха за изчезнали, бяха открити.

Петима души, заподозрени, че имат нещо общо с нападението бяха арестувани, предаде Франс прес, като цитира малийския министър на сигурността Салиф Траоре. Пред Радио Франс ентернасионал министърът каза, че петима терористи са убити при операции, продължили през цялата нощ. "Това несъмнено беше терористична атака", предаде Ройтерс.

До момента никой не е поел отговорност за нападението. При предишни атаки срещу западни мишени в Мали и района на Западна Африка отговорност са поемали Ал Кайда и други ислямистки групировки. Френският президент Еманюел Макрон е разговарял с лидера на Мали Ибрахим Бубакар Кейта след нападението и е обещал пълна подкрепа от страна на Франция, казаха днес от канцеларията на Макрон.

Френски войски и около 10 000 войници от мироопазващите сили на ООН участват в усилията за стабилизиране на Мали, бивша френска колония, след като през 2013 г. Франция се намеси, за да прогони джихадисти и съюзените с тях туарегски бунтовници, завзели година по-рано пустинната северна част на страната, припомня Ройтерс.

Няма пострадали български военнослужещи при терористичната атака в Мали

Няма пострадали български военнослужещи при терористичната атака в Мали

Няма пострадали български военнослужещи при извършеното терористично нападение вчера в 18.40 часа българско време в Кангаба, на 30 км югоизточно от ст...

Убити са четирима от нападателите в малийския курорт

Убити са четирима от нападателите в малийския курорт

Малийският министър на сигурността Салиф Траоре съобщи, че четирима от нападателите срещу курорта Кангаба, близо до Бамако, са убити от силите а сигур...

Двама загинали при нападение срещу туристически курорт в Мали

Двама загинали при нападение срещу туристически курорт в Мали

Двама души са били убити при джихадистка атака срещу туристически курорт близо до столицата на Мали, предава AFP. Същевременно специалните сили на стр...