НОВИНИ

Пет са вече жертвите на нападението в Мали

Неизвестни въоръжени нападатели, за които се предполага, че са джихадисти, убиха четирима цивилни и един малийски военен в популярен сред западните граждани луксозен курорт близо до столицата на Мали - Бамако, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
21:34, 19.06.2017
Чете се за: 00:50 мин.
По света
пет вече жертвите нападението мали

Дипломат номер на ЕС Федерика Могерини съобщи днес, че сред убитите има португалски гражданин и малийка, които са работили за ЕС в Мали, предаде Франс прес. Португалецът е бил част от мисията на ЕС за обучение на малийски военни, а малийската гражданка е работила в делегацията на ЕС в Мали, поясни Могерини. Сред жертвите има и хора с китайска и габонска националност. Един французин и един швед, които се водеха за изчезнали, бяха открити.

Петима души, заподозрени, че имат нещо общо с нападението бяха арестувани, предаде Франс прес, като цитира малийския министър на сигурността Салиф Траоре. Пред Радио Франс ентернасионал министърът каза, че петима терористи са убити при операции, продължили през цялата нощ. "Това несъмнено беше терористична атака", предаде Ройтерс.

До момента никой не е поел отговорност за нападението. При предишни атаки срещу западни мишени в Мали и района на Западна Африка отговорност са поемали Ал Кайда и други ислямистки групировки. Френският президент Еманюел Макрон е разговарял с лидера на Мали Ибрахим Бубакар Кейта след нападението и е обещал пълна подкрепа от страна на Франция, казаха днес от канцеларията на Макрон.

Френски войски и около 10 000 войници от мироопазващите сили на ООН участват в усилията за стабилизиране на Мали, бивша френска колония, след като през 2013 г. Франция се намеси, за да прогони джихадисти и съюзените с тях туарегски бунтовници, завзели година по-рано пустинната северна част на страната, припомня Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френските власти искат удължаване на извънредното положение в страната
Френските власти искат удължаване на извънредното положение в страната
47-годишният Дарън Озбърн е нападателят пред джамията в Лондон
47-годишният Дарън Озбърн е нападателят пред джамията в Лондон