НОВИНИ

Започна новият етап на обучението на роми - " Нов шанс за успех"

Програмата "Нов шанс за успех" продължава вече пета година. За ограмотяването на възрастни са отпуснати нови 25 милиона лева, този път по новата оперативна програма "Наука и образование". Обученията в първи клас на неграмотни и слабограмотни роми вече започнаха като крайната цел на проекта "Нов шанс за успех " е неграмотните хора в България да намалеят поне с една четвърт.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:01, 19.03.2017
Чете се за: 01:39 мин.
Още

Средно училище "Отец Паисий", град Самоков. Първи "А" клас. Учителката преподава как се пише малката буква "н".

- Някой от вас може ли да излезе и да я напише? Вили, хайде. Малката ръкописна буква "н". Точно така, браво Вили!

В този клас по "Нов шанс за успех" се обучават десетина роми. Най-възрастният, Йордан, е на 64 години и е един от най-добрите ученици. Казва, че навремето нямал възможност да учи, въпреки че много му вървяло. Сега учи за себе си.

Йордан Георгиев: "Хубаво е да знае човек. Това е допълнително, разбираш ли, аз знам да чета, знам да пиша, знам да смятам, но, как да ти кажа, още ме влече вътре, дърпа ме. Без образование нищо не става, сега една проста работа, да хванеш метлата, ти искат образование, госпожо!"

Новите ученици по програмата са общо 40. Но досега в училището обучение са преминали около 380 роми. Правят го най-вече за да си намерят работа и за да не се срамуват децата им от тях.

Лиляна Минкова, директор на СУ "Отец Паисий", Самоков: "Това е много социално значим проект, тъй като се създават едни образовани родители. - Те пращат и децата си на училище? - Да, да, това е според мен по-голямата полза".

Такъв е случаят с Истиляна и Миглена. Истиляна се записала на училище, за да не се срамува дъщеря ѝ, че е неграмотна. Сега Истиляна е в пети клас, а Маги в осми. Преди все се налагало Маги да попълва вместо майка си декларациите, било то за детски, било в Бюрото по труда.

Истиляна Манчева: И она вика " Мамо, аз няма да съм като тебе, аз ще учим. И аз " Ти като ще учиш и аз си имам криле и аз по тебе, да не се срамуваш. Научих математиката, българския, сега учим английски.
Миглена Манолова, ученичка в 8 клас: "За мен това е гордост, дори аз някога ѝ помагам. - Ти до кой клас ще учиш, ще продължаваш ли нагоре? - Да, до 12 клас смятам да уча".

Когато завърши 7-ми клас, с Удостоверението си по програмата Истиляна ще има възможност да продължи обучението си, например в професионална гимназия. Като Лина, която сега учи в 8 клас в Професионалната гимназия по туризъм и е на обучение за камериерка в хотел в Самоков.

Лина Асенова, камериерка: "В живота на един човек ученето е много важно. - Щеше ли да намериш работа, ако нямаше такова свидетелство от "Нов шанс"? - Не, нямаше да се намеря работа, но като се записах да уча за камериерка, по-лесно ще ми е така да си намеря работа".
;

В гимназията по туризъм освен за камериерки, ромите учат за помощник-готвачи или за пиколо. Някои от тях като Иван или Виолета вече работят в хотелите в Боровец. През септември 2016 г. започна новият етап на "Нов шанс за успех" като ще бъдат обучени над 10 000 възрастни хора. По данни на Националната статистика, неграмотните у нас през 2011 г. са били 112 000. По време на първия проект "Нов шанс за успех" са ограмотени 12,5 % от тях.

Евгения Костадинова, дирекция "Съдържание на училищното и предучилищното образование": "Да достигнем поне 25 % от тези, които в последното преброяване през 2011 година са се определили като неграмотни. - Тоест да ги ограмотим? - Да.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Хитрино подготвя 12 проекта за еврофинансиране
Община Хитрино подготвя 12 проекта за еврофинансиране
Шотландия покани на своя територия британците, които не са доволни от Брекзит
Шотландия покани на своя територия британците, които не са доволни от Брекзит