НОВИНИ

Пета поредна среща на балканските лидери в "Евксиноград"

В резиденция "Евксиноград" премиерът Бойко Борисов беше домакин на поредната Балканска среща на високо равнище с колегите си от Гърция, Румъния и президента на Сърбия. Гост на форума по покана на Борисов беше израелският премиер Бенямин Нетаняху. Конкретни проекти в транспортната и енергийна инфраструктура и задълбочаване на сътрудничеството в сферата на сигурността и борбата срещу тероризма и радикалния ислям бяха сред най-важните акценти в разговорите.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:01, 02.11.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Пета поредна среща на балканските лидери след начало поставено във Врана точно преди година. Самият факт, че само за последните 6 месеца това са втори разговори в този формат, а предстои нова среща през декември в Белград българският министър-председател определи като доказателство за продуктивността на формата в задълбочаването на регионалното сътрудничество.

Присъствието на госта Бенямин Нетаняху Бойко Борисов нарече отлична възможност за разширяване на стратегическите контакти с израелската държава на всички страни от региона. Той похвали и идеята на сръбският президент Вучич на следваща среща в Белград като гост да бъде поканен австрийският канцлер Курц.


;

Транспортна и енергийна свързаност между страните от региона и разширяване на сътрудничеството с Израел с цел диверсификация на газовите доставки бяха основен акцент в разговорите.

България и Гърция се споразумяха да бъде подписана обща декларация за Модернизицията на жп връзка Бургас - Александруполис и за изграждане на скоростен път от Александруполис до българо-гръцката граница и оттам до София, Варна и Бургас.

Като потенциал в тази посока израелският премиер посочи изграждането на източно-средиземноморският газопровод. Българският премиер пък акцентира върху газовия ни хъб Балкан.

И Петимата лидери подчертаха важността на сътрудничеството в сферата на сигурността, борбата срещу тероризма и радикалния ислям.

Бенямин Нетаняхо изтъкна помощта, която страната му оказва на европейските държави в тази посока и спомена две скорошни предотврати атентата в Париж и Копенхаген.

Четиримата балкански лидери пък се договориха днес България, Гърция, Румъния и Сърбия да кандидатстват за споделена домакинство на Световното по футбол през 2030 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Липса на кворум в НС: Депутатите не успяха да започнат работа
Липса на кворум в НС: Депутатите не успяха да започнат работа
Тръмп не изключва стрелба по мигранти на границата, ако има провокации
Тръмп не изключва стрелба по мигранти на границата, ако има провокации