НОВИНИ

58 души вероятно са загинали при пожара в Гренфел тауър

Четири дни след пожара в Лондон, най-малко 58 души все още са в неизвестност и вероятно са загинали. Новата равносметка включва и 30-те жертви, установени до момента. Със скръбта, расте и недоволството на хората от квартала. Британският премиер Тереза Мей прие днес оцелели от трагедията, а снощи обеща финансова помощ от 5 милиона лири за пострадалите.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:20, 17.06.2017
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Днес във Великобритания трябваше да е ден на тържества - денят, в който кралицата официално празнува рождения си ден. Но този път празникът на Елизабет Втора е различен. В 6 часа сутринта, от Бъкингамския дворец разпространиха послание на кралицата, което кралските хроникьори определиха като едно от най-искрените и най-разтърсващите ѝ обръщения.

"Настроението в страната е мрачно. Трудно е да не бъдем в дълбока покруса. Изправено пред изпитания, Обединеното кралство остава непоколебимо пред нещастията", гласи посланието на Елизабет Втора към поданиците ѝ.

Думите ѝ бяха последвани от минута мълчание пред Бъкингамския дворец.

4 дни след трагедията, пожарникарите продължават да претърсват изгорялата сграда, а близките на хората в неизвестност - продължават отчаяно да търсят новини за тях.

Но след болката и скръбта, гневът започва да завладява хората.

"За три дни не видях нито един общински служител", казва очевидец.

"Срам", "страхливка", крещяха разгневените хора срещу премиера Тереза Мей при посещението ѝ вчера в квартала, където стана трагедията.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Спешната помощ, която отпуска правителството е хората да си купят най-необходимите неща. Когато бях в болницата, една жена ми разказа, че избягала от горящата сграда по тениска и чорапи. Вече няма нищо.

Независимо от обявената от правителството финансова помощ, яростта срещу премиера не намалява. Много хора я обвиняват в липса на съчувствие заради решението ѝ да не се срещне с оцелели при пожара при първото ѝ посещение на мястото на трагедията.

5 хиляди лири - толкова може да се окаже, че струва живота на загиналите при пожара. Според твърдения в британски медии за облицовката на сградата при ремонта, приключил миналата година, са били използвани изолационни панели с вътрешност от лесновъзпламеним материал.

Според фирмата-производител те са подходящи за постройки до 10 метра, колкото е обхвата на пожарната техника. Гренфел Тауър е висока 60 метра.

Предполага се, че около 20 сгради в Лондон са облицовани с такава изолация.

Как избухна пожара, как се разпространи толкова бързо и кой е виновен - тези въпроси все още нямат отговори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сезонът на гонките и инцидентите с мотори в Русе започна
Сезонът на гонките и инцидентите с мотори в Русе започна
ЕС е готов да удължи сроковете за усвояване на европарите за границата ни
ЕС е готов да удължи сроковете за усвояване на европарите за границата ни