НОВИНИ

Петелът Морис може да продължи да кукурига

Френският петел Морис със съдебна победа, която развълнува цялата страна. Собствениците на 4-годишната птица спечелиха дело, заведено срещу тях от техните съседи. Причината - съседите на Морис не искали той да кукурига рано сутрин.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:21, 05.09.2019
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Запознайте се с Морис. Той е 4-годишен петел, който живее на френския остров Олерон. Както всички представители на своя вид - Морис кукурига рано сутрин.

Това, обаче, подразнило обитателите на съседната къща - хора от града, които купили вила до дома на Морис и собствениците му. Съседите завели дело - искали петелът да замълчи. Така Морис се превърна не просто в олицетворение от плът и кръв на един от символите на Франция, но и в символ на сблъсъка между градския и селския живот.

Делото предизвика силен отзвук по целия свят, а в дома на Морис пристигат стотици писма в негова подкрепа. Днес съдът реши - петелът има право да кукурига колкото си иска, а собствениците му ще получат обезщетение от 1000 евро.

Корин Фресо, собственичка на петела Морис: Хората не бива да забравят, че селото е точно толкова важно, колкото и градът. Така звучи провинцията и на който не му харесва, не трябва да идва тук.

Това не е единственото подобно дело, заведено във Франция. На съд са изправяни още прекалено шумни църковни камбани, крави, а само преди дни - ято от 50 квакащи гъски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българи се жалват в ЕП от банки и частни съдебни изпълнители
Българи се жалват в ЕП от банки и частни съдебни изпълнители
Засилва се трафикът към Гърция
Засилва се трафикът към Гърция